"Da oni nisu napali, ne bi smo imali ni rat u Izraelu"

Italijanska premijerka Đorđa Meloni doputovala je danas u Kijev u okviru obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na ovu zemlju.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

14:51

EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Tom prilikom ona je dala jedan komentar koji bi mnogi opisali kao kontroverzan.

Naime, Meloni je izjavila da je ruska invazija na Ukrajinu postavila temelje za Hamasov napad 7. oktobra na južne delove Izraela.

"Da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu, Hamas po svoj prilici ne bi pokrenuo takav napad na Izrael. Bilo bi neizbežno da tako ozbiljno kršenje međunarodnog sistema zasnovanog na zakonu, štaviše, od strane stalnih članica Saveta bezbednosti UN, ima kaskadne posledice na druge oblasti sveta - od Bliskog istoka, Balkana do Afrike," rekla je ona.

"Ovo je igra koju igramo i moramo je biti svesni. Ako se u Ukrajini ne uspostavi međunarodna legalnost, sukobi će umnožite", dodala je Meloni.

Takođe, ona je, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, rekla da Zapad mora da nastavi podršku Kijevu.

"Da, Italija, Evropa i Zapad moraju nastaviti da budu na strani Kijeva. Odbraniti Ukrajinu ne znači voleti rat, već upravo suprotno. To znači sprečiti rat, zaštititi naš nacionalni interes i sprečiti međunarodni sistem zasnovan na pravilima iz definitivno se urušava. Nikome, pre svega, nama Evropljanima, ne odgovara svet u kome vlada haos, a ne sila zakona“, smatra premijerka Italije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: