"Ne želim da razgovaram sa Putinom"

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok odbacila je pozive na razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o okončanju sukoba u Ukrajini.

Izvor: B92

Subota, 24.02.2024.

09:47

EPA-EFE/SARAH MEYSSONNIER / POOL MAXPPP OUT

"Čujemo glasove koji govore: Pregovarajte sa Putinom. Ali Putin se ponaša kao da očigledno ne želi da pregovara za mir", rekla je Berbok.

"On stalno govori o svojim "osvajanjima' ", rekla je nemačka ministarka u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Rusija, stalna članica Saveta, želi da se suverena država odrekne svog prava na postojanje. Gde bismo bili da je ovaj princip prevagnuo", upitala je Berbok publiku.

"Ko bi od nas bio sledeći koga bi napao nemilosrdni sused? Ako bismo popustili, to bi bio kraj Povelje Ujedinjenih nacija", rekla je ona. "Stoga, nećemo prekinuti našu podršku Ukrajini, ni sada ni sutra."

Njeni komentari su se odnosili na nedavno potpisani nemačko-ukrajinski sporazum o bezbednosti, koji "nudi pouzdanu, dugoročnu podršku Ukrajini".

Stojimo uz Ukrajinu", rekao je Berbok.

Danas se navršava druga godišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: