Prošle su dve godine... B92.net istražuje: Šta će da odluči pobednika rata u Ukrajini

Tog 24. februara 2022. godine počeo je rat Rusije i Ukrajine.

Izvor: Jovana Pavloviæ

Petak, 23.02.2024.

17:19

Prošle su dve godine... B92.net istražuje: Šta će da odluči pobednika rata u Ukrajini
Foto: Profimedia

Dve godine kasnije, rat je u neizvesnoj fazi.

Kako Njujork tajms navodi, Ukrajina je nadmašila očekivanja mnogih širom sveta tako što je preživela, a zatim oterala ruske snage u prvoj godini rata. Ali druga godina je u velikoj meri bila definisana brutalnim sukobima, bez većih prodora na kopnu ni sa jedne strane.

Treća godina rata počinje sa Ukrajinom u defanzivi i boreći se da održi liniju jer je nadjačana, baš kao što je bila u prvim danima rata.

Na frontu se i dalje vode teške borbe, a poslednja "prekretnica" je zauzimanje (oslobođenje) Avdejevke od strane Rusije koja je izvojevala veliku pobedu.

Upravo zbog toga postavlja se pitanje da li Rusija trenutno ima zamah?

Mnogi analitičari se slažu da Rusija, bar trenutno, definitivno ima prednost. Ukrajina se suočava sa velikim problemima - obustavljanjem vojne pomoći i neizvesnošću po tom pitanju, kao i sa deficitom vojnika i nemogućnošću da se regrutuju novi ljudi, što je rezultat dvogodišnje iscrpljenosti ratnim dejstvima.

Četiri meseca u bunkerima, zemlja u "večitoj žalosti"

Foto: Profimedia
Osim toga, i civili su umorni... Jedan od načina da se na pravi način "izmeri" ta iscrpljenost jeste ovaj podatak: od početka rata zabeleženo je od 3.000 do 5.000 sati sirena za vazdužnu opasnost. To znači da su ljudi proveli oko četiri meseca u bunkerima, što je prilično poražavajuće.

Tamo svako zna nekoga ko je poginuo ili je povređen u borbama, to je zemlja u "večitoj žalosti", piše Njujork tajms. Ipak, nedavne ankete pokazuju da čak 90 odsto Ukrajinaca veruje u pobedu.

Radulović za b92.net: Posle Avdejevke, Rusi vrše snažan pritisak na četiri tačke

Foto: Profimedia
Vojni analitičar Vlade Radulović govorio je za B92.net na godišnjicu rata u koji su uprte oči sveta i istakao da se ukrajinska vojska trenutno nalazi u neizvesnoj poziciji.

"Nakon pada Avdejevke ruska vojska ima još četiri tačke na kojima pokušava da probije ukrajinske snage. Prva je Krupjansko-Limski pravac, a zatim širi prostor zapadno od Bahmuta", kaže Radulović i dodaje treću tačku, a to je pokušaj daljeg napredovanja zapadno od Avdejevke i Marinke dublje u ukrajinsku teritoriju.

Poslednja tačka je pravac južno od Orihiva i Vugledara, tačnije njegova okolina.

"Ukrajinskoj vojsci je teško da se koncentriše, na sve četiri tačke postoji podjednaka pretnja od probijanja odbrambene linije. Ono što je otežavajući faktor je to da ne može da se zna koja od ovih tačaka je ključna," rekao je Radulović.

Da li će sukob eskalirati?

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK
Ono što je jako važno jeste da je u poslednje dve nedelje došlo do jačanja ruske vojne snage na Krupjanskom pravcu. Radulović je za B92.net takođe govorio o insinuacijama da će sukob eksalirati.

"Od prvog dana se vodi rasprava o tome da li će se sukobu priključiti i Belorusija, tačnije da li će se sukob proširiti na Belorusiju i Poljsku, kao i da li će Rusija napasti zemlje Baltika koje su članice NATO alijanse," pojasnio je Radulović.

Međutim on je rekao da on ne veruje u taj scenario.

"Rusija ima dovoljno problema na frontu sa Ukrajinom. Zaista ne verujem u ideju napada i otvaranja drugog bojišta, pre svega jer postoje veliki problemi sa resursima i ljudstvom."

Putin: Rusija spremna za sukob sa NATO

Analitičar je dodao da ne veruje da će se NATO dodatno umešati u sukob na Istočnom frontu.

"Ne računajući na podršku koju NATO šalje i pruža Ukrajini, ja ne verujem da će se NATO uključiti u sukob. Makar ne dok se ne javi konkretan problem, kao što bi bio napad na neku od njegovih članica."

On je dodao i da bi to bio veliki problem, uzimajući u obzir da bi u tom sukobu učestovale dve strane koje poseduju nuklearno oružije, kao i da bi taj sukob "sve nas mogao skupo da košta."

Odlučujući faktor u ratu – resursi

Foto: Profimedia
Ipak, Radulović kaže da ne može da tvrdi ko će iz ovog sukoba izaći kao pobednik.

"Prethodne dve godine, koliko traje ovaj sukob, mi smo imali dve jako suprotne godine. Naime, u prvoj godini sukoba Rusi su činili neverovatne greške na frontu. Zbog samovolje pretrpeli su velike gubitke, morali su da se povuku sa severa Ukrajine, kao i iz Hersona i Harkova", kazao je.

"Međutim, Rusi su dobro učili na frontu. U drugoj godini sukoba učinili su značajne pomake, a kao što znamo ofanziva ukrajinske vojske nije uspela ove jeseni, a vojska je desetkovana," dodao je on.

Jasno je kako zaustaviti Putina? "Postoje zabrinjavajući znaci za 2024."

"Rusi su imali značajnu godinu koju su započeli padom Bahmuta, a završili padom Avdejevke."

Iako je kraj sukoba i dalje neizvestan, Radulović je rekao da postoji jedna stvar koja će biti odlučujuća.

"Resursi. Oni će biti odlučujući faktor u ovom ratu. Oni koji budu imali više ljudstva, artiljerije, oni će biti ti koji su u prednosti", zaključio je Radulović za B92.net.

Live Blog B92: Svakog dana, već dve godine – najnoviji podaci sa fronta iz časa u čas

Podsetimo, B92.net od trenutka kada je rat u Ukrajini počeo prati iz časa u čas dešavanja na frontu, što se svakog dana može pratiti u našem LIVE BLOGU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: