Subota, 24.02.2024.

20:06

Ambasador Ukrajine o nezavisnosti Kosova: "Ne menjamo stav"

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač rekao je za RTS da se mnogo građana pridružilo "Maršu solidarnosti sa Ukrajinom" u Beogradu.

Izvor: RTS

Ambasador Ukrajine o nezavisnosti Kosova:
FOTO TANJUG/ RADE PRELIÆ/ nr

On je dodao da je to bilo veliko iznenađenje za njega, kao i da je to ostavilo odličan utisak za budućnost. Navodi da je Ukrajina zahvalna Srbiji na pruženoj pomoći, kao i da Kijev ostaje pri principijelnom stavu da neće priznati nezavisnost Kosova.

U Kijevu su obeležene dve godine rata u Ukrajini, a podrška ovoj zemlji stiže i iz Beograda u kojem je održan "Marš solidarnosti" i otvorena izložba fotografija u EU centru. Marš je predvodio ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač.

“Mi smo organizovali ovaj marš i zamolili građane i diplomatsku zajednicu da nam se pridruže. Mnogo srpskih građana se pridružilo ovom maršu i to je bilo veliko iznenađenje za mene, za nas. To nam je ostavilo odličan utisak za budućnost“, rekao je ambasador Tolkač za RTS.

Ističe da je stav Ukrajine kada je reč o samoproglašenoj nezavisnosti Kosova nepromenjen.

“Ne želimo da kršimo proncipe, nekad nas naši građani pitaju zašto podržavamo Srbiju, a ne Kosovo jer Kosovo podržava Ukrajinu, a Srbija ne, mi kažemo da nije problem razlika, već stvar principia. Moramo da sačučavamo principe međunarodnog prava“, rekao je Tolkač.

Ambasador Ukrajine je naglasio da ceni podršku Srbije, kao i da bi cenili kada bi Srbija pokušala da se priključi spoljnoj politici EU i sankcijama protiv Rusije.

“Ali to je vaša odluka, morate vi, a ne mi umesto vas da odlučujemo“, zaključio je Tolkač.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: