Kina je to uradila... Lansiran je

Kina je danas uz pomoć svoje najmoćnije rakete uspešno lansirala jedanaesti satelit u okviru svog poverljivog vojnog programa, javlja Rojters.

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

19:43

Kina je to uradila... Lansiran je
CHINA OUT / UK AND IRELAND OUT / MANDATORY CREDIT EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY

Lansiranje je obavljeno u blizini ostrva Hajnan, na jugu zemlje, ali nisu dati nikakvi detalji o satelitu izuzev da će uglavnom biti korišćen za eksperimente u vezi s brzim komunikacionim tehnologijama, izvestili su kineski državni mediji, kako je preneo Rojters.

Medij navodi da se snažna raketa ''Long March 5'' obično koristi za lansiranje veoma velikih tereta, a poslednji put korišćena je u decembru za lansiranje u orbitu velikog optičkog satelita za daljinsko otkrivanje.

Poslednji satelit u okviru tog poverljivog vojnog programa bio je lansiran početkom novembra, iako je korišćena manja raketa ''Long March 7A''.

Britanska agencija navodi da su podaci zapadnih zemalja ranije ukazivali da se satelit u okviru pomenutog programa približio američkom satelitu najmanje jedan put od 2022. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

17 h

Podeli: