Počeli pregovori o primirju

Pregovori primirju u Pojasu Gaze počeli su danas u Parizu.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2024.

19:13

Počeli pregovori o primirju
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Odvijaju se pojedinačni sastanci šefa izraelske obaveštajne službe Mosad Davida Barnee sa predstavnicima Katara, SAD i Egipta, rekao je neimenovani izvor za Rojters.

Taj izvor je istakao da su pregovarači optimistični da će ovo biti početak ozbiljnih pregovora za prekid vatre u Pojasu Gaze. Zvaničnih Hamasa je rekao da je ta militantna grupa završila pregovore u Kairu i da sada čeka na rezultate razgovora u Parizu.

Dva egipatska bezbednosna izvora su potvrdila da je šef obaveštajne službe te zemlje Abas Kamel otišao u Pariz na razgovore sa izraelskim zvaničnicima. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u četvrtak izneo plan o prekidu vatre u kom je navedeno da ta zemlja želi da zadrži kontrolu nad Pojasom Gaze nakon okončanja sukoba. Iz Hamasa je saopšteno da će pustiti taoce tek nakon što se izraelske vojne snage povuku iz palestinske enklave, dok je Vašington predložio rešenje po kome bi Palestinska samouprava bila na vlasti u Gazi nakon kraja rata.

Lider Hamasa Ismail Hanije sastao se u Kairu sa egipatskim posrednicima da razgovara o primirju prošle nedelje, a kako navodi Rojters, neimenovani zvaničnik te militantne organizacije rekao je da Hamas nije ponudio nove predloge za prekid vatre. Posrednici su pojačali napore da obezbede prekid vatre u Gazi, u nadi da će zaustaviti izraelski napad na grad Rafa, gde se trenutno nalazi više od milion raseljenih ljudi.

Izrael je prethodno saopštio da će napasti taj grad ukoliko se sporazum ne sklopi uskoro, a Vašington je upozorio svog bliskoistočnog saveznika da bi takav potez doveo do velikog broja civilnih žrtava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: