Počinje najveći rat? NATO prelomio: Šaljite F-16 na Rusiju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u intervjuu za Radio Sloboda da će Ukrajina, kada dobije borbene avione F-16, imati pravo na samoodbranu.

Izvor: index.hr

Petak, 23.02.2024.

18:46

Počinje najveći rat? NATO prelomio: Šaljite F-16 na Rusiju
Profimedia

To uključuje i mogućnost napada na legitimne vojne ciljeve van teritorije Ukrajine.

Upitan kada će Ukrajina moći da primi borbene avione F-16, Stoltenberg je rekao da ne može reći tačan datum. On je ponovio da svi saveznici Ukrajine žele da ratni avioni budu tamo što je pre moguće, ali je napomenuo da će efekat upotrebe F-16 biti jači ako piloti budu dobro obučeni, a posade za održavanje i drugo pomoćno osoblje dobro pripremljeni.

"Što pre stignu, to bolje"

"Tako da mislim kako treba slušati vojne stručnjake da bismo znali kada će saveznici biti spremni da počnu slanje i isporučivanje F-16. Što pre, to bolje", primetio je on. On je napomenuo da svaka članica vojne alijanse ima pravo da odluči hoće li Ukrajini isporučiti avione F-16.

On je podsetio da saveznici imaju različite politike. On je rekao da je Ukrajina izložena agresiji i ima pravo na samoodbranu, što uključuje i napad na legitimne vojne ciljeve koji se nalaze na teritoriji Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: