Ova zemlja postaje "raj" za kriminalce: 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama

U Švedskoj je blizu 62.000 osoba aktivno u kriminalnim mrežama ili je povezano s njima.

Izvor: klix.ba

Petak, 23.02.2024.

17:52

Ova zemlja postaje
Foto: Shutterstock/Mikael Jansson

Ovo je danas objavila komesarka švedske policije Petra Lundhov.

"Identifikovali smo 14.000 osoba aktivnih u kriminalnim mrežama. Što se tiče osoba koje su povezane s tim mrežama, procenjujemo da ih ima 48.000", rekla je Lundhov na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Švedski ministar pravde Gunar Stromer podsetio je da su 62 osobe poginule u pucnjavama u Švedskoj 2022. godine.

Napomenuo je da su, iako se broj neznatno smanjio u 2023. godini, prema preliminarnim podacima, švedske vlasti zabeležile devet puta više pucnjava sa žrtvama nego Norveška, Danska i Finska zajedno. U ovoj nordijskoj zemlji u isto vreme dogodio se najveći broj napada eksplozivom dosad.

"Govorimo o kriminalu s velikom sklonošću nasilju, koji ućutkavaju svedoke, preti socijalnim radnicima, infiltrira se u vlasti i političke stranke", dodao je Stromer o kriminalnim mrežama.

Broj tragičnih pucnjava u Švedskoj više se nego utrostručio u protekloj deceniji. Prošlog septembra u pucnjavi je ubijeno 11 osoba, što je najveći broj žrtava pucnjave u jednom mjesecu od 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: