Petak, 23.02.2024.

14:25

Završeni pregovori: Prekid vatre se bliži?

Predstavnici palestinske militantne grupe Hamas završili su danas poslednju rundu pregovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze sa egipatskim predstavnicima u Kairu.

Izvor: Tanjug

Završeni pregovori: Prekid vatre se bliži?
Foto: Tanjug/AP Photo/Leo Correa

Sada čekaju ishod pregovora predstavnika Egipta sa Izraelom, koji bi trebalo da se održe tokom vikenda u Parizu, izjavili su neimenovani zvaničnik Hamasa i egipatski bezbednosni izvori.

Lider Hamasa Ismail Hanijeh sastao se sa egipatskim posrednicima u Kairu kako bi razgovarali o prekidu vatre, tokom svoje prve posete Egiptu od decembra, prenosi Rojters.

Pozivajući se na dvojicu neimenovanih bezbednosnih izvora iz Egipta, britanska agencija prenosi da će šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel otputovati danas u Pariz na razgovore sa Izraelcima, nakon što je danas završio razgovore sa Hanijehom.

Neimenovani zvaničnik Hamasa rekao je da oni nisu izneli nikakav novi predlog tokom razgovora sa egipatskim posrednicima u odnosu na one koje su imali ranije, tako da sada čekaju da vide šta će reći predstavnici Izraela.

''Razgovarali smo o našem predlogu sa egipatskim predstavnicima i sačekaćemo dok se ne vrate iz Pariza'', rekao je zvaničnik Hamasa.

Hamas, za koji se i dalje veruje da drži više od 100 talaca zarobljenih u napadu na Izrael 7. oktobra koji je bio povod za rat u Pojasu Gaze, kaže da će ih osloboditi samo kao deo primirja koje če rezultirati povlačenjem Izraela iz Gaze.

S druge strane, Izrael navodi da se njihove snage neće povući dok Hamas ne bude iskorenjen.

Dva palestinska zvaničnika navode da Hamas nije promenio svoj stav, odnosno da i dalje zahteva da se primirje okonča povlačenjem Izraelske vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

23 h

Podeli: