Petak, 23.02.2024.

14:21

Najviši zvaničnici Nemačke dobili tužbu – "Podržavate genocid!"

Žrtve izraelskih napada na Gazu podnele su krivične prijave protiv najviših zvaničnika nemačke vlade zbog podržavanja ratnih zločina i genocida nad Palestincima

Izvor: klix.ba

Najviši zvaničnici Nemačke dobili tužbu –
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Podnosimo krivične prijave protiv zvaničnika nemačke vlade za zločin pomaganja i podržavanja genocida nad palestinskim narodom u Gazi slanjem oružja u Izrael i izdavanjem izvoznih dozvola," rekli su advokati koji zastupaju žrtve na konferenciji za novinare u Berlinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc, ministarka inostranih poslova Analena Berbok, ministar odbrane Boris Pistorijus i ministar ekonomije Robert Habek optuženi su za "saučesništvo u genocidu u Gazi" podržavanjem izraelske vojne ofanzive i odobravanjem izvoza oružja u Izrael u vrednosti od 326 miliona evra.

Nadija Samur, jedna od advokata koji je podneo krivičnu prijavu saveznom tužiocu u Karlsrueu, u jugozapadnoj Nemačkoj, rekla je da se rat u Gazi mora zaustaviti.

"Naše vlade u Evropi imaju zakonsku obavezu da ne pružaju nikakvu podršku Izraelu u izvršenju genocida nad palestinskim narodom u Gazi. Ovo se mora zaustaviti i nadamo se da ćemo to postići sudskim putem. Ova tužba šalje jasnu poruku nemačkim zvaničnicima: ne možete nastaviti da budete saučesnici u takvom zločinu bez posledica. Zahtevamo odgovornost," rekla je ona.

Samur je rekla da je privremena presuda Međunarodnog suda pravde jasno pokazala da postoji osnova za početnu sumnju kada je u pitanju zločin genocida nad palestinskim narodom u Gazi.

Ona je podsetila na presudu Međunarodnog suda pravde od 26. januara kojom je izraelskoj vladi naloženo da zaustavi genocid i preduzme korake da omogući civilima u Gazi da dobiju humanitarnu pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: