"Rat u Ukrajini se ne može rešiti na bojnom polju"; Orban traži mirovni proces

Premijer Mađarske Viktor Orban ocenio je danas da se sukob između Rusije i Ukrajine ne može rešiti na bojnom polju ili vojnim sredstvima.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2024.

10:27

Foto: Profimedia

Zbog čega je, kako kaže, potreban mirovni proces za njegovo okončanje i stvaranje Evrope pogodne za život na dugi rok.

Konstatujući da su prošle dve godine od početka rata u Ukrajini, Orban je u intervjuu mađarskom radiju rekao da je sukob "veoma teško pitanje", preneo je MTI.

Rusija je napala Ukrajinu, "što otvara niz etičkih i moralnih pitanja, ali rat je u osnovi stvar realpolitike", kazao je mađarski premijer.

Prema njegovim rečima, Zapad ne može da se gurne u rat koji se "na osnovu matematičkih i realnih činjenica" ne može rešiti na bojnom polju.

Cilj bi trebalo da bude obezbeđivanje primirja i mira, jer se Rusija ne može baciti na kolena vojnom silom, istakao je Orban.

"Mi Mađari se ne slažemo sa britanskim, francuskim i nemačkim gledištem koji želi da forsira vojno rešenje", rekao je on.

Orban je dodao da je Mađarskoj potreban mir u susednoj zemlji i da je to egzistencijalna, vitalna humana stvar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: