Petak, 23.02.2024.

21:13

"Beograd može da računa na bezuslovnu podršku Rusije po pitanju KiM"

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Rusija ne priznaje tzv. Kosovo i podržava teritorijalnu celokupnost i suverenitet Srbije.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/FreshStock

On je takođe izjavio da Srbija može da računa na bezuslovnu podršku Moskve po pitanju KiM, pre svega u Savetu bezbednosti UN, gde je Rusija stalni član.

"Beograd može da računa na podršku Rusije. Nema tu nikakvih uslova. Naravno, za nas je veoma važna podrška prijateljskom narodu, ali Rusija uz to, pre svega, polazi od normi međunarodnog prava", rekao je Bocan-Harčenko u intervjuu za Tanjug.

On ističe da se stav da je tzv. Kosovo "izvanredni slučaj potpuno uklapa u zapadni koncept međunarodnog života na osnovu njihovih pravila''.

"Ne međunarodnog prava, već prava koje oni izrađuju, prema svakoj situaciji na osnovu toga šta im je u interesu u ovom ili onom trenutku, u ovoj ili onoj situaciji.

Što se Kosova tiče, za njih je najvažnije da je to izdvojen, izvanredni slučaj i nikada ne sme da se ponovi.

A sa drugima, sasvim druga priča", konstatuje Bocan-Harčenko. Prema njegovim rečima, reč je o "potpunoj gluposti i političkoj bahatosti".

"To nije prihvatljivo. I nijedan narod koji razmišlja neće da prihvati tezu da je Kosovo izdvojen slučaj. U Južnoj Osetiji i Abhaziji, ljudi su pratili sva dešavanja na Kosovu misleći na svoju situaciju. Stav Rusije je poznat, mi ne priznajemo Kosovo i podržavamo celokupnost i suverenitet Srbije na svaki način i gde možemo. Naravno, a pre svega, što je najvažnije, u Savetu bezbednosti UN, Rusija podržava Beograd kao stalna članica Saveta", naglasio je ambasador Rusije.

On je podsetio da je Rusija odmah podržala zahtev predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se održi vanredno zasedanje Saveta bezbednosti o KiM.

Dodaje da je Rusija želela, a da sada postoji i cilj da se rasprava o KiM vrati potpuno, i regulisanje i normalizacija, na sto Saveta bezbednosti UN kao neki ključni format. Kako je rekao, dijalog Beograda i Prištine je dobio podršku UN, ali nisu razumeli da u centru pažnje treba da ostane Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, već su sve radili, kako je rekao, uprkos njoj.

"Pre svega podrška Prištini. Rezultat je očigledan, napretka što se tiče dijaloga nema. Ono što je usaglašeno, nije prihvaćeno i nema implementacije na terenu. Pre svega, najvažnije pitanje ili jedna od najozbiljnijih poteškoća - Zajednica srpskih opština - nije primenjena na terenu. Na terenu nema ništa, samo papir ostaje", rekao je ruski ambasador.

On dodaje da ima i drugih stvari koje ukazuju i dokazuju da je cilj Prištine da ide dalje i da dobije potpunu kontrolu nad teritorijama gde su Srbi većina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

23 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: