Petak, 23.02.2024.

13:48

Američki "čelendžer 650" leteo tik pored vazdušnog prostora Srbije FOTO

Prema podacima sa Flightradara iznad BiH leteo je avion "čelendžer 650", poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka.

Izvor: klix.ba

Američki
Foto: Profimedia

Kako prenoe sarajevski mediji, avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu".

Avion je poletio iz rumunske Konstante koja se nalazi na obali Crnog mora, i gde je smešten zbog agresije na Ukrajinu. Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

"Ovi avioni mogu videti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je za web-stranicu "Defensone" Majk Čanjon, zamenik predsednika Leidos Defense Grupe.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Ovi avioni učestvuju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obaveštajnih podataka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: