Mitropolit Joanikije i osam sveštenika oslobođeni optužbi

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i osam nikšićkih sveštenika pravosnažno su oslobođeni optužbi .

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2024.

13:15

Mitropolit Joanikije i osam sveštenika oslobođeni optužbi
Foto: Profimedia

Oni su bili optuženi da su 2020. godine kršili naredbe Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti i na Trgu Šaka Petrovića sa građanima, a zatim obavljali verski obred van verskog objekta - litije ulicama grada.

Odluku o tome donelo je Veće Višeg suda u Podgorici, kojim je predsedavala sudija Katarina Padalica, a u kom su bili Jovan Jovanović i Liljana Bulatović.

Oni su, nakon sednice održane 24. januara, danas potvrdili presudu kolege iz nikšićkog Osnovnog suda, sudije Mirka Kojovića, koji se tokom izricanja oslobađajuće presude pozvao na domaće zakonodavstvo, međunarodne konvencije, kao i praksu i presude Evropskog suda za ljudska prava i slobode.

Istovremeno, kao neosnovanu odbili su žalbu Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću.

Mitropolitu, nekadašnjem episkopu budimljansko-nikšićkom, i sveštenicima, Bobanu Jokiću, Draganu Krušiću, Vasiliju Brboriću, Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Nikoli Marojeviću i Mirku Vukotiću, sudilo se zbog sumnje da su na Dan Svetog Vasilija Ostroškog, 12. maja 2020. godine, prekršili Krivični zakonik Crne Gore i postupali suprotno naredbama Ministarstva zdravlja o sprečavanju širenja korona virusa.

Mitropolit Joanikije i sveštenici su nakon molitvenog hoda bili zadržani 72 sata u zgradi Centra bezbednosti Nikšić, a u gradu pod Trebjesom, kao i u drugim gradovima Crne Gore, organizovani su protesti u znak podrške sveštenicima, podsećaju podgoričke Vijesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: