"Hrvatska nije spremna. Da Plenković ima snage, rekao bi 'evo vam'..."

Iako vlast u Hrvatskoj odbija da kaže kada će biti parlamentarni izbori, analitičar, profesor Žarko Puhovski misli da će to biti krajem aprila ili početkom maja

Izvor: B92

Petak, 23.02.2024.

09:55

Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Puhovski istovremeno ističe da, kako kaže, premijer Andrej Plenković ima snage, on bi opoziciji odmah rekao "evo vam izbori".

Puhovski je gostujući na zagrebačkoj N1 tv. komentarisao aktuelnu političku situaciju u kojoj opozicija traži raspuštanje parlamenta, a vlast uporno odbija da saopšti datum parlamentarnih izbora. Pritom upozorava da nikoga ne brine to da bi izbori mogli biti i ponovljeni.

Uveren je, kaže, da hrvatska opozicija nije spremna za izbore i da bi stoga Plenkovićevom HDZ-u trebalo da odgovara da izbori budu održani što pre.

"Pitam se ima li nešto što ne znam jer se Plenković u poslednje vreme ponaša kao da im je voda došla do grla i kao da im ide loše, što se meni gledajući spolja ne čini da je tako", rekao je Puhovski.

Plenković je, naime, juče nakon sednice Vlade novinarima rekao da izvršna vlast ne želi da skraćuje sebi mandat, a Puhovski kaže da će se možda nešto više saznati nakon rešavanja problema sa sindikatima koji traže povećanje plata.

Puhovski smatra da bi ova situacija mogla da da doprinese rastu rejtinga najuticajnijoj opozicionoj SDP, kao i priča koja prati izbor sudije Ivana Turudića za glavnog državnog tužioca.

Ne mislim da su bili poljuljani protestom (opozicije u subotu) ili onom jadnom diskusijom (o raspuštanju parlamenta) u saboru, ali ponašaju se (HDZ) kao da su ugroženi", naveo je Puhovski.

Inače, građani Hrvatske će ove godine najmanje tri puta izlaziti na izbore, jer će osim parlamentarnih biti održani izbori za Evropski parlament i krajem godine izbori za šefa države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: