Četvrtak, 22.02.2024.

20:41

"Vetar u leđa" od Amerike: Podržavamo Rutea

SAD podržavaju ideju da odlazeći holandski premijer Mark Rute nasledi Jensa Stoltenberga na čelu NATO-a, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Ranije danas portal Politiko preneo je, pozivajući se na neimenovani izvor, da se idejom da Rute nasledi Stoltenberga slaže predsednik SAD Džozef Bajden.

Britanski Forin ofis saopštio je da podržava Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu sledećeg generalnog sekretara NATO alijanse, dok je Rotjers javio da Francuska takođe podržava tu ideju, prenosi Rojters.

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu, a isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.

Stoltenebergov mandat kao generalnog sekretara Alijanse, koji traje od 2014, ističe u oktobru, a jedan od glavnih zadataka njegovog naslednika bić da nastavi da obezbeđuje pomoć Ukrjaini u ratu protiv Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: