Majka Navaljnog videla telo sina, usledila ucena Kremlja VIDEO

Majka ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog saopštila je da su joj ruske vlasti pokazale telo njenog sina, ali da ne žele da joj ga predaju.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

17:26

Majka Navaljnog videla telo sina, usledila ucena Kremlja VIDEO
EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

"Aleksejevoj majci je prikazano telo njenog sina, ali ga ne vraćaju. Umesto toga, ona je ucenjena. Po nalogu Kremlja, istražitelji su postavili uslove gde, kada i kako sahraniti Alekseja. Oni to žele da urade tajno", napisala je saradnica Navaljnog Kira Jarmiš.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni preminuo je u ruskom zatvoru u petak 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-nenecki okrug, dodavši da se Navaljni osećao loše posle jutarnje šetnje i da je izgubio svest, nakon čega je neuspešno reanimiran.

Navaljni je služio kaznu zatvora od 30 godina, između ostalog, zbog, kako je navedeno u jednoj od presuda ruskog suda, osnivanja i finansiranja ekstremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Pročitajte i:

Oglasila se i majka Navaljnog: Zahtevam da mi se odmah vrati telo mog sina

"Upravo sam izašla iz zgrade Istražnog komiteta grada Saleharda. Tamo sam provela skoro jedan dan sama, sama sa istražiteljima i kriminolozima. Advokate su pustili tek posle podne", rekla je majka Navaljnog Ljudmila na video-snimku objavljenom na Jutjubu.

Prema njenim rečima, juče je odvedena u mrtvačnicu, gde joj je pokazano telo Navaljnog.

"Istražitelji tvrde da znaju uzrok smrti. Imaju spremnu svu medicinsku i pravnu dokumentaciju, koju sam videla, a potpisala sam i smrtovnicu", navela je majka ruskog opozicionara.

Ona je istakla da je "po zakonu" trebalo odmah da joj daju telo Navaljnog.

"Međutim, to do sada nisu uradili. Umesto toga, ucenjuju me, postavljaju mi uslove gde, kada i kako treba da bude sahranjen Aleksej. To je protivzakonito", rekla je Ljudmila. Ona tvrdi da su u njenom prisustvu zaposleni u mrtvačnici dobili "naređenje ili iz Kremlja, ili iz Istražnog komiteta".

"Žele da se to radi tajno, bez pozdrava. Žele da me odvedu na periferiju groblja do svežeg groba i kažu: 'Ovde leži tvoj sin'. Ne pristajem na to", rekla je Ljudmila.

Dodala je da je odlučila da snimi video-snimak jer su počeli da joj prete.

"Gledajući me u oči, rekli su mi da će, ako ne pristanem na tajnu sahranu, nešto uraditi sa telom mog sina. Istražitelj Voropajev mi je otvoreno rekao: 'Vreme nije na vašoj strani, leš se raspada'. Neću posebne uslove, samo želim da se sve radi po zakonu. Zahtevam da mi se odmah vrati telo mog sina", poručila je majka Navaljnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: