Četvrtak, 22.02.2024.

17:01

Orbanova stranka predložila predsednika Ustavnog suda za predsednika države

Mađarska vladajuća partija Fides predložila je predsednika Ustavnog suda Tamaša Suljoka za novog predsednika zemlje, umesto Katalin Novak.

Izvor: index.hr

Orbanova stranka predložila predsednika Ustavnog suda za predsednika države
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK HUNGARY OUT

To je danas saopštio portparol vlade.

Novak, dugogodišnji saveznik konzervativnog premijera Viktora Orbana, podnela je ostavku 10. februara nakon intenzivnog pritiska javnosti zbog pomilovanja muškarca osuđenog za pomaganje u prikrivanju seksualnog zlostavljanja u domu za decu. Skandal je izazvao masovne proteste prošle nedelje.

"Danas, nakon pažljivog razmatranja na sastanku poslaničke grupe, Mate Kočiš je najavio imenovanje dr Tamaša Suljoka, predsednika Ustavnog suda, za predsedničkog kandidata vlade“, rekao je portparol.

Opozicione stranke još nisu izabrale svoje kandidate

Predsednik parlamenta će odlučiti kada će parlament, u kojem Fides ima veliku većinu, izabrati Suljoka na ovu uglavnom ceremonijalnu funkciju. Glasanje bi trebalo da bude u martu.

Opozicione stranke još nisu kandidovale svoje kandidate. Suljok je predsednik Ustavnog suda od 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: