Šok: 16.000 Rusa palo je za Avdejevku? "Sad idem da se ubijem"

Andrej Morozov, poznati ruski bloger, inače zagovornik rata u Ukrajini, navodno je počinio samoubistvo nakon što je otkrio šokantne podatke o padu Avdejevke.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

12:54

Šok: 16.000 Rusa palo je za Avdejevku?
Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Naime, on je izazvao bes dela javnosti tvrdnjama da je ruska vojska izgubila 16.000 vojnika tokom zauzimanja istočnog ukrajinskog grada Avdejevke.

Morozov, poznat pod pseudonimom Murz na Telegramu, bio je ultranacionalistički bloger koji je učestvovao u borbama uz podršku ruskih separatista na istoku Ukrajine 2014. godine i učestvovao u napadu Rusije na Ukrajinu 2022.

U nedelju je Morozov napisao na svojim kanalima na Telegramu, kojih je 120.000, da je Rusija izgubila 16.000 vojnika i 300 oklopnih vozila tokom nekoliko meseci trajanja borbi za Avdejevku.

Njegova objava izazvala je oštre kritike visokih ruskih propagandista koji su ga optužili za "klevetanje ruskog ministarstva odbrane", piše Gardijan.

U svojim poslednjim porukama u utorak ujutro Morozov je najavio svoje samoubistvo i rekao da je bio pod pritiskom svojih nadređenih da izbriše objavu koja detaljno opisuje broj žrtava u Avdejevki.

Nekoliko osoba bliskih Morozovu potvrdilo je njegovu smrt.

Delom podstaknut pobunom tadašnjeg vođe Vagnera Jevgenija Prigožina, Kremlj je prošle godine uglavnom suzbio glasove poput Morozova, koji su nekada bili deo glasne grupe koja je kritikovala Moskvu zbog nedostatka oružja i optuživala rusko vojno vođstvo da prikriva pravi broj smrtnih slučajeva među svojim snagama.

Pravi broj žrtava Putinove invazije na Ukrajinu i dalje je, dakle, tajna, iako zapadni zvaničnici veruju da je rat zemlju koštao više od 315.000 mrtvih i ranjenih vojnika.

Inače, Avdejevka, koja je nekada imala 32.000 stanovnika, pala je u Putinove ruke u subotu, što je njegova najveća pobeda na bojnom polju od kada su ruske snage zauzele grad Bahmut u maju 2023.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

18 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: