Četvrtak, 22.02.2024.

09:43

"Osvetoljubivi starac, smrdljiv, pohlepan zadržava svoj smrtonosni stisak i uništava sve što vidi kao pretnju"

Zatvoreni ruski opozicionar Vladimir Kara-Murza pozvao je danas Ruse da "ne očajavaju" i da nastave borbu za demokratiju posle smrti Alekseja Navaljnog.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

"Još ne uspevam racionalno ili emocionalno da shvatim šta se desilo. Ali ako se prepustimo neraspoloženju ili očajanju, to je upravo ono što žele. Nemamo prava to da radimo, dugujemo to našim palim drugovima", rekao je Kara-Murza u govoru na saslušanju pred sudom preko video-veze.

Dugogodišnji prijatelj Alekseja Navaljnog, Vladimir Kara-Murza, bio je blizak i Borisu Njemcovu, opozicionaru ubijenom kod Kremlja 2015. godine.

Kara-Murza je u utorak govorio o smrti Navaljnog u poruci koju je njegov tim preneo preko društvenih mreža. On je napisao da je za smrt Alekseja Navaljnog lično odgovoran Vladimir Putin, zato što je, kako je rekao, Aleksej bio "Putinov lični zatvorenik".

"Osvetoljubivi starac, smrdljiv, pohlepan zadržava svoj smrtonosni stisak i uništava sve što vidi kao pretnju svojoj vlasti", dodao je Kara-Murza misleći na predsednika Vladimira Putina.

Kara-Murza, koji ima rusko i britansko državljanstvo, osuđen je prošle godine na 25 godina zatvora posle optužbi za veleizdaju, zbog širenja "lažnih vesti" o ruskoj vojsci i održavanja veze sa "nepoželjnom organizacijom".

To je najteža zatvorska kazna izrečena nekom opozicionaru poslednjih više godina u Rusiji. On je, pored toga, prema rečima njegovih pristalica, vrlo lošeg zdravlja, što je posledica toga što je u prošlosti bio dva puta u zatvoru.

On je u poruci rekao da je saznao za smrt Navaljnog preko radija, u svojoj ćeliji, 16. februara, kada je u kratkom saopštenju zatvorska uprava objavila da je Navaljni umro.

Iz zatvora u Sibiru Kara-Murza je izrazio nadu da će Rusija postati normalna i slobodna evropska demokratska zemlja.

"Aleksej je rekao – ne odustajte. Nemoguće je odustati", rekao je Kara-Murza.

Ruska zatvorska služba je u petak 16. februara saopštila da je Navaljni umro u polarnoj zatvorskoj koloniji gde je izdržavao 19-godišnju kaznu zbog "ekstremizma". Njegova smrt izazvala je tvrdnje širom sveta da ga je ubila vlast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos: Evakuisano 800.000 ljudi

U Bangladešu je evakuisano gotovo 800.000 ljudi iz ugroženih područja pred dolazak jakog ciklona koji se formirao iznad Bengalskog zaliva, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje.

12:28

26.5.2024.

1 d

Podeli: