Četvrtak, 22.02.2024.

09:02

"Bomba"; Kim Džong Un hteo da špijunira Putina?!

Napori Severne Koreje u sajber špijunaži bili su usmereni na infiltriranje u rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: rfa/M.S.

EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL

Ovo je prenela nemačka firma za sajber bezbednost, koja je otkrila uzorak zlonamernog softvera sakrivenpg u instalacionom softveru za Moskvu.

Ovaj malver, identifikovan kao KONNI, koji je deo sajber arsenala Pjongjanga najmanje od 2014. godine, ugrađen je u instalater za "Statistiku KZU", softver koji je navodno dizajniran za internu upotrebu ruskog Ministarstva spoljnih poslova u bezbednom prenosu dokumenata, saopštila je u četvrtak "Deutsche Ciber-Sicherheitsorganisation" (DCSO).

Softver omogućava pristup sistemu bez normalnih procedura autentifikacije, što znači da hakeri mogu dobiti neovlašćeni pristup bez odobrenja operatera da pregledaju, menjaju ili brišu interni materijal.

Ova taktika prikrivanja zlonamernog softvera u okviru legitimnih instalatera softvera odražava prethodni slučaj iz 2023. godine, gde je sličan metod korišćen sa kompromitovanim instalaterom za "Spravki BK", softver za podnošenje poreskih prijava koji je odobrila ruska država, dodao je DCSO.

"Međutim, uprkos razvijajućem strateškom odnosu, čini se da su napori DNRK u vezi sajber špijunaže protiv ruskih ciljeva od interesa u osetljivim sektorima kao što su vlada ili odbrana u toku", saopštila je nemačka firma.

Otkriće DCSO dolazi usred sve veće geopolitičke blizine Moskve i Pjongjanga. Dve zemlje su održale samit visokog profila u septembru 2023. godine, a mediji su naveli da je došlo do velikih transfera artiljerijske municije sa severa u Rusiju kako bi se podržala invazija Moskve na Ukrajinu, verovatno u zamenu za tehničku podršku u oblastima od ključnog interesa za Pjongjang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: