SAS poručio Putinu: "Biće krvavo, pobićemo vas"

Estonska dobrovoljačka vojska raste od invazije Rusije na Ukrajinu.

Izvor: sky/M.S.

Četvrtak, 22.02.2024.

08:05

SAS poručio Putinu:
EPA-EFE/EZRA ACAYAN / POOL

Njihova poruka za druge zemlje NATO-a – uključujući UK – je jasna: probudite se i trenirajte.

Civili - vojnici na estonskom ostrvu nazivaju se "SAS" jer subotom i nedeljom namazani ratnim bojama treniraju sa oružjem .

Dobrovoljci, mnogi od njih su sredovečni tate i neuobičajne majke, rekli su da bi britanski civili takođe trebalo da razmisle da siđu sa sofa i nauče kako da se bore kako pretnja od Rusije raste.

Njih poziv se poklapa sa onim od prošlog meseca odlazećeg šefa britanske vojske, generala Patrika Sandersa, koji je rekao da civili moraju biti obučeni za borbu u budućem ratu, ideja koju je Vlada Rišija Sunaka odmah odbacila.

"Znate, mi volimo našu slobodu", rekao je major Tanel Kaper, koji komanduje snagama Odbrambene lige Estonije na ostrvu Hijuma.

"Izgubili smo je (slobodu) već jednom, tako da ne želimo da je izgubimo drugi put. Pogrešno je misliti da neko drugi dolazi da vodi vaš rat ako niste spremni da se branite", rekao je on.

General-major Ilmar Tam, šef Odbrambene lige, rekao je da je glavna uloga njegovih trupa da odvrate napad snaga predsednika Vladimira Putina.

Međutim, povezujući bezbednost NATO-a sa onim što se dešava u Ukrajini, on je upozorio da će šanse za takav akt agresije porasti ako ruske snage pobede u svojoj borbi protiv Kijeva.

"Koliko ozbiljno shvatamo podršku Ukrajini?" rekao je general-major Tam u intervjuu u svom štabu u glavnom gradu Talinu.

"Ako odustanemo u Ukrajini, odustajemo li i od sopstvene odbrane? Dakle... to je prilično kritično i ne treba da se razdvaja", rekao je on.

Tavi, otac dvoje dece, sa licem ofarbanim u zeleno, rekao je da je odlučio da se pridruži Ligi odbrane prošle godine sa oko 14 prijatelja, delom kao odgovor na ruski rat u Ukrajini.

Upitan zašto mu je odbrana ostrva toliko važna, Tavi je rekao: "To je moj dom. Lako je... to je dobro mesto."

Pošto su dobrovoljci jedna od jedinih linija odbrane na ostrvu, major Kaper je rekao da je tempo obuke udvostručen na dva vikenda mesečno.

On je imao i poruku za predsednika Putina ako pokuša da napadne: "Biće krvavo ako dođete ovamo. Uradićemo sve da vas pobijemo u što većem broju".

Što se tiče toga da li je imao poruku drugim zemljama NATO-a poput Velike Britanije da možda ne čine toliko da ojačaju svoju odbranu, oficir je rekao: "Da se ​​probudi. Neće stati u Ukrajini. Ako ih ne zaustavimo , onda će dolaziti sve dalje i dalje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant se oglasio: Spremamo se za rat

Francuska mornarica se priprema za potencijalne vojne operacije usred sve većeg rizika od oružanog sukoba, rekao je komandant francuske borbene grupe nosača admiral Žak Malar.

14:21

11.4.2024.

1 d

Podeli: