"Erou" gađao; "Ispalili su balističku raketu"

IDF saopštio da je izraelski sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa "Erou" presreo jutros projektil koji su lansirali jemenski Huti iznad Crvenog mora.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

07:50

Ilustracija/EPA-EFE/KCNA EDITORIAL USE ONLY

Kako navode Izraelske odbrambene snage, projektil je bio usmeren ka jugu Izraela.

U saopštenju se navodi da balistička raketa ispaljena prema gradu Eilatu na jugu Izraela nije ušla u izraelski vazdušni prostor kada je oborena, objavio je Tajms of Izrael.

Huti su do sada lansirali nekoliko balističkih projektila i bespilotnih letelica na Eilat, u znak solidarnosti sa Palestincima u Pojasu Gaze, a svi su presretnuti ili su promašili cilj, podseća se u saopštenju.

Američka vojska saopštila je da je u sredu uništila sedam protivbrodskih projektila, jedan raketni lanser i dron lansiran iz oblasti u Jemenu koja je pod kontrolom Huta, preneo je Rojters.

Američka Centralna komanda (CENTCOM) navela je da su projektili, lanser i dron predstavljali neposrednu pretnju za trgovačke brodove i brodove američke mornarice u regionu.

SAD i Velika Britanija su prošlog meseca izvele napade na vojne položaje Huta u Jemenu da bi, kako su navele, smanjile sposobnosti pobunjenika da napadaju trgovačke brodove na Crvenom moru.

Huti su u novembru počeli da napadaju brodove u Crvenom moru zbog, kako su naveli, napada Izraela na Pojas Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: