Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora obeležio 119. godina postojanja Rotari Internacionale

Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora proslavio je svečanim skupom u hotelu Kraun Plaza, 119. godina od osnivanja Rotari Internacionale.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.02.2024.

15:14

Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora obeležio 119. godina  postojanja Rotari Internacionale
Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora

Na poziv guvernera Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandra Radojičića, svečanosti je prisustovao kao poseban gost i aktuelni predsednik Rotari Internacionale Gordon Mclanlly. Ova proslava je okupila preko četiri stotine gostiju, članova i prijatelja Rotarija.

Ovom prestižnom događaju su prisustvovali i Njihovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, direktor misije USAID Srbiji Tod Andrews, predstavnik EU misije u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Vlade i Skupštine Republike Srbije, predstavnici fondacija, biznis klubova i drugih organizacija, javne ličnosti. Na skupu su učestvovali predstavnici iz 19 država: Grčke, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Turske, Gabona, Pakistana, Afrike, itd...

Predsednik Rotari Inertrnacionale Gordona Mclnally se zahvalio na toplom gostoprimstvu i istakao da je Rotari Internacionala jedna velika međunarodna organizacija sa 1,4 miliona članova u 140 zemalja sveta i „svojim delovanjem činimo da svet postane bolje mesto za život“.
Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora
"Prvi put sam u Srbiji i došao sam da se uverim kako funkcionišu ovdašnji Rotari klubovi i kako realizuju svoje humanitarne projekte, posebno one u lokalnim zajednicama, kako bi poboljšali život ljudi. Kroz svojih osam avenija delovanja bavimo se: održavanjem mira u svetu i rešavanjem konflikata, zdravljem majki i dece, obezbeđivanjem čiste vode, opismenjavanjem, ekonomskim razvojem lolalnih zajednica, prevencijom i sprečavanjem bolesti i ekologijom. Ove godine imamo i poseban fokus na mentalno zdravlje. Prepoznali smo da je metalno zdravlje u svetu pred izazovima i da treba unaprediti institucije za negu metalnog zdravlja", naveo je Mclnally.

Guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić je naglasio da najveći broj projekata su usmereni na obrazovanje mladih, međunarodnu saradnju i promociju mira, kao i na zdravstvenu prvenciju.

"Stalni focus će biti i na mentalnom zdravlju, osnaživanju žena, kao i na podršci jednakosti različitosti i inkluziji. To svakako dodatno osvetljava naš rotarijanski put i obavezuje na savestan, odgovoran i požrtvovan rad koji će uvek biti usmeren ka stvaranju pravih vrednosti i pružanja pomoći tamo gde je potrebna, jer vreme u kome živimo je vrlo izazovno", kazao je Radojičić.
Foto: Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora
Tokom boravka u Srbiji, predsednik Rotary Internacionale Gordon Mclanlly je posetio osnovnu školu Miloš Crnjanski u Beogradu, gde je održano drugo po redu okružno takmičenje osnovnih škola u programiranju i upravljanju dronovima i mBot robotima, kao i košarkaše u kolicima Crverna Zvezda i Sofia Balkan koji su hali Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije odigrali košarkašku utakmicu u njegovu čast. Imao je sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i prijem kod Njegovog Kraljevskog Visočanstva prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine Karađorđevića, gde je obišao Beli dvor i upoznao se sa istorijom, zaostavštinom i kulturnim nasleđem naše zemlje. Predseenik Rotari Intetnacionale Gordon Mclanlly imao je čast da otvori izložbu pod nazivom "Rotarijanci - društvena elita u Srbiji (1928-1941.)" u Muzeju knjige i putovanja na Banjici. Predstavili smo javnosti Rotari pre Drugog svetskog rata, u nekom drugom vremenu i sudbine najistaknutijih članova: Milana Stojadinovića, Stevana Ćirića, Gedeona Dundjerskog, Adolfa Minha, Mike Alasa, Iva Andrića, Stevana Pavlovića, Eda Markovića, Vlade Teokarevića, Ferdinanda Gramberga...

I na kraju posete, predsednik Rotari Internacionale Mclanlly je bio gost Radio Tevezije Srbije, gde je dao kratak interviju, o radu Rotarija u svetu i utiscima o poseti Rotari Distriktu Srbija i Crna Gora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

18 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: