Sreda, 21.02.2024.

16:30

Otkriven nov cilj ruske vojske; "Okupljaju se..."

Ruske snage napadaju područje oko sela Robotine na jugu Ukrajine, kažu vojni zvaničnici.

Izvor: index.hr

Otkriven nov cilj ruske vojske;
Foto: Profimedia

Ovo je područje koje je Ukrajina vratila tokom kontraofanzive prošlog leta.

Ukrajinska vojska tvrdi da je četiri dana zaredom uspela da odbije ruske napade oklopnim vozilima.

Dostupne mape bojnog polja, koje su sastavile i analizirale nezavisne grupe, ukazuju na to da je Rusija zauzela malo područje zapadno i južno od Robotina, piše Njujork tajms.

Institut za istraživanje rata, istraživačka grupa iz Vašingtona, tvrdi da su Rusi stigli do zapadne ivice sela.

"Obratite pažnju na Robotine", rekao je Dmitro Likovij, portparol ukrajinske vojske. "Izgleda da Rusi nameravaju da zauzmu ovo mesto", primetio je on.

Rusi su prošle nedelje osvojili Avdejevku, koja se nalazi oko 160 kilometara istočno od Robotina. Oni su takođe napali ukrajinsku teritoriju na istočnoj obali Dnjepra, nekih 210 kilometara zapadno.

Analitičari tvrde da Rusi namerno napadaju sa više strana kako bi sprečili Ukrajince da se povuku i zamene iscrpljene vojnike. Takođe, Ukrajinci ostaju bez municije, što Rusi mogu da iskoriste.

Sergej Kuzan, predsednik ukrajinskog centra za bezbednost i saradnju, nevladine istraživačke grupe, rekao je da će Rusi "uzeti Robotine po svaku cenu". On tvrdi da su oko sela okupili na desetine hiljada vojnika.

Selo je okruženo ruskim vojnicima sa tri strane. Kuzan smatra da će trupe, koje su se povukle iz Avdejevke, sada braniti teritoriju oko Robotina.

Na snimcima sa bojnog polja, koji su se pojavili na društvenim mrežama, vidi se kako dronovi udaraju u ukrajinske rovove iskopane oko sela.

Rusi su selo već zauzeli početkom rata, nakon čega su ga Ukrajinci u kontraofanzivi oslobodili, pa je pitanje u kakvom je sada stanju.

Predsednik Zelenski rekao je večeras da je situacija "veoma teška na nekoliko mesta na ratištu, gde su Rusi prikupili maksimalan broj vojnika". On je dodao da Rusija koristi prednost odlaganja slanja pomoći Ukrajini.
  • Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: