Sreda, 21.02.2024.

16:21

Proruski slogani na protestu poljoprivrednika; Vlasti zabrinute FOTO

Poljske vlasti izrazile su zabrinutost jer su se na protestima poljoprivrednika pojavili slogani kojima se veliča Vladimir Putin i rat protiv Ukrajine.

Izvor: Beta

Proruski slogani na protestu poljoprivrednika; Vlasti zabrinute FOTO
Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske saopštilo je da veruje da ekstremne grupe pokušavaju da preuzmu protest poljoprivrednika, moguće pod uticajem ruskih agenata.

Dodali su da tokom protesta sa "velikom zabrinutošću" primećuju pojavu antiukrajinskih slogana i slogana koji veličaju Vladimira Putina i rat koji vodi u Ukrajini.

Ministarstvo je pozvalo organizatore protesta da one koji to donose i provociraju "identifikuju i eliminišu iz svog pokreta", uz obrazloženje da je to neophodno za interese zemlje.

Na jučerašnjem protestu na jednom traktoru u južnom regionu Šlezije bila je sovjetska zastava i transparent na kojem je pisalo "Putine, dovedi stvari u red sa Ukrajinom, Briselom i našim vladarima".

Ministar unutrašnjih poslova Marćin Kjervinski ocenio je da je transparent "skandalozan", te da je policija odmah reagovala i da se incident istražuje.

"Neće biti pristanka na takve kriminalne aktivnosti", rekao je on.

Prema poljskom zakonodavstvu, promocija totalitarnih sistema je kažnjiva i do tri godine zatvora.

Poljska, članica NATO i EU i sused Ukrajine, pomagala je toj zemlji od početka ruske agresije, finansijski, oružjem i prihvatanjem više miliona izbeglica.

Iako Poljaci zbog burnih odnosa sa Rusijom tokom godina u velikoj meri podržavaju Ukrajinu, tenzije rastu jer poljski poljoprivrednici za pad cena njihovih proizvoda krive uvoz žita i druge hrane iz Ukrajine.

Kao i drugi poljoprivrednici širom EU, protestuju i zbog ekološke politike Unije. Oni tvrde da njihova proizvodnja ispašta zbog mera uvedenih u okviru borbe protiv klimatskih promena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: