Iran naoružava Ruse: Isporučeno 400

Iran je Rusiji isporučio veliki broj balističkih raketa zemlja-zemlja, preneo je danas Rojters pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

16:19

Iran naoružava Ruse: Isporučeno 400
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Tri izvora iz Irana rekla se da je Iran poslao Rusiji oko 400 projektila balističkog oružja kratkog dometa, poput Zolfagara, rakete koja može da pogodi ciljeve udaljene 300 do 700 kilometara.

Isporuke su počele početkom januara nakon sastanaka krajem prošle godine između iranskih i ruskih vojnih i bezbednosnih zvaničnika koji su održani u Teheranu i Moskvi, prema rečima jednog od izvora iz Irana.

Pojedine rakete isporučene su Rusiji brodovima preko kaspijskog mora, dok su druge prevezene avionima.

''Biće još pošiljki. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju koju želimo'', rekao je neimenovani izvor blizak iranskoj vojsci.

Ograničenja Saveta bezbednosti UN na iranski izvoz projektila, dronova i drugih tehnologija istekla su u oktobru.

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je početkom januara da su SAD zabrinute da je Rusija blizu nabavke balističkog oružja kratkog dometa od Irana, pored raketa koje su već nabavljene iz Severne Koreje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

16 h

Podeli: