Sreda, 21.02.2024.

14:16

Očaj; Zelenski traži 500.000, a lepo mu je Zalužni rekao...

Ukrajinski parlament raspravlja o izmenama zakona o mobilzaciji, a očekuje se da nova pravila budu usvojena za nekoliko sedmica, piše CNN.

Izvor: B92, CNN

Očaj; Zelenski traži 500.000, a lepo mu je Zalužni rekao...
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Veruje se da će se reformama zapravo znatno povećati broj mobilizovanih Ukrajinaca, što je jedna od tačaka razdora u odnosima između smenjenog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Zalužni je, svojevremeno, reagovao na izjavu Zelenskog da je Ukrajini potrebno još 500.000 vojnika, poručivši predsedniku da taj broj neće moći da postigne bez uvođenja nepopularnih mera.

Zalužni je nedavno smenjen s položaja, na njegovo mesto postavljen je general Sirski, a situacija na frontu izmiče kontroli. Nedostaje municije, vojnika, obećane pomoći nema, a sveukupna svetska podrška Ukrajini opada velikom brzinom.

Mnogi Ukrajinci dobrovoljno su pristupili vojsci kada je Rusija izvršila invaziju, ali je situacija potpuno drugačija, pogotovo nakon propale kontraofanzive, i ukrajinska sada vojska šalje agente za regrutaciju širom zemlje kako bi hvatali ratno sposobne.

U Ukrajini vojsku mogu da služe muškarci i žene od 18 do 59 godina, dok mobilizacija važi za građane starije od 26 godina. Reformom o kojoj sada raspravljaju parlamentarci minimalni uzrast za mobilizaciju smanjio bi se na 25 godina.

Takođe, zakonom se planira uvođenje strože kazne za izbegavanje mobilizacije, koja bi mogla uključivati suspenziju vozačke dozvole ili bankovnog računa.

Budući da u Ukrajini traje ratno stanje, muškarcima kojima je vreme za regrutaciju zabranjen je izlazak iz države, s tim da su od toga izuzeti samohrani roditelji i profesionalni sportisti.

Neki Ukrajinci pokušavaju da ilegalno napuste državu, a kazna za pokušaj ilegalnog bega iz države obično iznosi 204 evra.

Za to vreme, pred ukrajinskim parlamentom protestuju žene koje smatraju da mobilizacija može biti poštena samo ako i porodica ima ulogu u odlučivanju. Žele da se muškarci mogu brzo vratiti kućama, odnosno žele mobilizaciju do određenog roka, a ne "do daljeg".
  • Sve vesti o ratu u Ukrajini pratite u našem blogu UŽIVO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: