Snouden: Ne možete da spasete Navaljnog, ali Asanža još možete

Američki uzbunjivač Edvard Snouden poručio je da ne mogu da spasu Alekseja Navaljnog, ali da mogu da spasu osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.02.2024.

13:33

Snouden: Ne možete da spasete Navaljnog, ali Asanža još možete
Foto: Profimedia

Asanžu preti moguće izručivanje Sjedinjenim Američkim Državama.

"Svakom političkom lideru i novinaru koji drži i piše govore: Ne možete da spasete Navaljnog. Još uvek možete da spasete Asanža. Ako sada ćutite, kada zapravo možete da utičete na ishod, nikada se i niste zalagali za principe – samo ste se nadali aplauzu", napisao je Snouden na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da je "žrtva Asanžovog 'zločina' (novinarstva) država, a ne osoba".

"To je definicija političkog prestupa, što sporazum o ekstradiciji između SAD i Velike Britanije izričito zabranjuje", naveo je Snouden, koji se od 2013. godine nalazi u Rusiji, gde je dobio azil i državljanstvo nakon što je objavio niz tajnih dokumenata o američkim i britanskim programima nadzora.

U Višem sudu u Londonu je u utorak završen prvi dan saslušanja povodom žalbe Asanža na odluku o izručenju SAD.

Advokati osnivača "Vikiliksa" poručili su da je reč o politički motivisanom slučaju i da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal "Vikiliks" proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske koji prikazuje kako u napadu helikopterima "apač" u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen, mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.

Pročitajte i:

"Asanž neće preživeti..."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: