Sreda, 21.02.2024.

10:10

Evropa sve opasnija? Objavljena lista, evo gde je Srbija

Istraživačka kompanija "Numbeo" objavila je podatke vezane za porast nasilja u Evropi i svetu i otkrila koje zemlje su najsigurnije.

Izvor: 24sata.hr

Evropa sve opasnija? Objavljena lista, evo gde je Srbija
Foto: Profimedia

Osim realno merljive stope kriminala, u obzir se uzimaju i subjektivne percepcije. Tu je reč o brizi o provalama, krađama ili napadima, a na rangiranje su uticale i korupcija i mito.

Prema objavljenim rezultatima, Francuska je najopasnija zemlja u Evropi. Slede Belorusija, Belgija, Švedska i Italija, a "top 10" dopunjuju Velika Britanija, Ukrajina, Grčka, Irska i Moldavija. Na potpuno drugom kraju spektra, posebno sigurnim zemljama smatraju se Slovenija, Estonija, Monako i Švajcarska.

Srbija je rangirana na 17. mesto, iza Rusije, a ispred Nemačke. Opasnije od Srbije smatraju se Albanija (11. mesto), Bosna i Hercegovina (12), Severna Makedonija (13), tzv. Kosovo (14) i Malta (15).

Bugarska je 19. mestu, Crna Gora na 21, Mađarska na 24, Rumunija na 26, Hrvatska na 36...

Što se tiče liste najopasnijih zemalja na svetu, Venezuela je na prvom mestu.

Papua Nova Gvineja, Avganistan, Haiti i Južna Afrika takođe su veoma nesigurni, a najsigurnija zemlja na planeti je Katar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

8 h

Podeli: