Nema ih, nestali su – 1.000 njih; To će biti prekretnica, Ukrajinci u problemu

Na stotine ukrajinskih vojnika je možda zarobljeno od strane Rusije tokom njihovog haotičnog povlačenja iz istočnog grada Avdijevke, piše "The Telegraph".

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

08:29

Nema ih, nestali su – 1.000 njih; To će biti prekretnica, Ukrajinci u problemu
EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA

"Zapadni i ukrajinski izvori rekli su da je između 850 i 1.000 vojnika zarobljeno ili se vode kao nestali nakon povlačenja", izvestio je u utorak Njujork tajms.

Oleksandr Sirski, novoimenovani glavnokomandujući Ukrajine, odlučio je da se povuče iz simboličnog grada u regionu Donjecka kako bi sprečio da njegovi ljudi budu opkoljeni od strane ruskih snaga koje napreduju.

Kijevske trupe su se našle nadjačane i brojčano nadjačane u sve očajnijoj borbi za držanje industrijskog grada nakon što je Moskva značajno pojačala napore da obezbedi svoju prvu pobedu na bojnom polju u poslednjih nekoliko meseci. Verovalo se da je povlačenje proteklo prema planu sa minimalnim gubicima nakon što je jedna od najboljih ukrajinskih jedinica, ojačanih u borbi, raspoređena da stabilizuje situaciju i pokrije povlačenje.

Međutim, general Oleksandr Tarnavski, komandant ukrajinskih snaga u toj oblasti, priznao je da su neke trupe zarobljene.

On je rekao: "Ipak, u završnoj fazi operacije, pod pritiskom preovlađujućih neprijateljskih snaga, jedan broj ukrajinskih vojnika je zarobljen."

Kijev je od tada pokušavao da umanji gubitke koje je pretrpeo tokom povlačenja nakon što je prošlog petka naloženo povlačenje.

"Zarobljenika ima, ali njihov broj nikako nije na stotine", rekao je za Telegraf Dmitro Lihovij, portparol ukrajinske vojske.

On je dodao da je "određeni broj" vojnika nestao, a neki muškarci su od tada pronađeni u bolnici ili sa svojim jedinicama. ‌

Međutim, u izveštaju Njujork tajmsa, koji se poziva na zapadne i ukrajinske izvore, navodi se da je povlačenje prešlo u haos, što je rezultiralo zarobljavanjem velikog broja kijevskih snaga.

Haos, mahnita situacija

‌Ukrajinsko povlačenje je opisano kao loše planirano, a za komandante je rečeno da su predugo čekali da naređuju povlačenje. ‌

Ukrajinska 3. zasebna jurišna brigada je dovedena da kupi vreme za svoje snage pogođene borbom, ali elitna jedinica nije bila u stanju da uspori napredovanje Rusije dovoljno da izvuče sve svoje vojnike. ‌

Situacija je postala mahnita jer su kijevske trupe išle jedinim asfaltiranim putem koji im je bio na raspolaganju – koji je bio okružen sa tri strane – da pobegnu iz grada.

Autoput, koji su Ukrajinci nazvali "put života", bio je pod direktnim napadom ruskih snaga ranije ovog meseca. Izveštava se da neke ukrajinske jedinice na terenu nisu bile svesne naređenja za povlačenje, dok su druge već počele da napuštaju svoje odbrambene položaje u Avdijevki. ‌

Neprovereni snimci bojnog polja podeljeni na društvenim mrežama izgleda da pokazuju ukrajinske trupe kako se povlače pod jakom artiljerijskom vatrom i tela razbacana duž puta.

Ukrajinski tužilac u istočnoj Donjeckoj oblasti saopštio je da istražuje "pucanje nenaoružanih ukrajinskih ratnih zarobljenika u Avdejevki".

Narušen moral

‌Ako se potvrde, prijavljeni gubici bi povlačenje Ukrajine učinili značajnijim. Do sada gubitak Avdejevke, prvog grada koji je pao u ruke Rusije od Bahmuta prošlog maja, zapadni vojni planeri nisu smatrali velikom pobedom Moskve.

Međutim, to bi sada moglo da izazove dodatni pad u moralu razorene ratom Ukrajine nakon što njena toliko hvaljena kontraofanziva nije uspela da postigne svoje glavne ciljeve prošle godine. ‌

Situacija bi takođe mogla otežati Ukrajini da regrutuje 500.000 vojnika koje je tražila njena vojska za nastavak borbe protiv ruske invazije.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da će gubici koje je Rusija pretrpela tokom zauzimanja Avdijevke verovatno dovesti do pauziranja borbi dok vojska popuni svoje snage.

"Verovatno je da ruskim snagama nedostaje borbena efikasnost da odmah iskoriste zauzimanje Avdijevke i da će im biti potreban period odmora i preuređenja", napisali su zvaničnici u dnevnom ažuriranju na bojnom polju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Podeli: