Masakr Su-34 i Su-35 FOTO/VIDEO

Iako ukrajinskim vazdušnim snagama nedostaju PVO projektili Patriot dometa od 150 km, oni, kada gađaju, retko promašuju, piše Forbes.

Izvor: index.hr

Sreda, 21.02.2024.

08:23

Masakr Su-34 i Su-35 FOTO/VIDEO
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Upravo zato je ukrajinska vojska, čak i dok preklinje i pregovara za još municije, srušila čak šest ruskih borbenih aviona u samo tri dana. To je, navodi se u tekstu, stopa gubitaka koju ruske snage neće moći dugo da trpe.

“Ruski avioni nastavljaju da padaju!” pohvalilo se u ponedeljak ukrajinsko ministarstvo odbrane, koje tvrdi da se među srušenim avionima nalaze četiri Suhoja-34 i dva Suhoja-35.

Su-34 je najbolji supersonični napadački avion ruskih vazdušnih snaga. U poslednje vreme oni uglavnom lete u misijama za podršku – brzo dolećući do linije fronta i bacajući precizne klizne bombe KAB s udaljenosti od 40 kilometara, a prate ih Su-35. Ukrajinci su prva tri aviona srušili u subotu, 90 kilometara istočno od Avdejevke, dok su se avioni navodno pripremali za bombardovanje ukrajinskih trupa koje su se povlačile iz ruševina grada.

Ukrajinska vojska tvrdi kako su četvrti Sukhoi srušili u nedjelju, a još dva u ponedjeljak, iznad Azovskog mora na jugu.

Veruje se, prenosi hrvatski portal Index.hr, da su za rušenje svih šest ruskih suhoja odgovorni američki sistemi Patriot.

Procenjuje se takođe, i da ruskim snagama neće tako brzo ponestati suhoja. Naime, u dve godine žestokih borbi, podaci pokazuju da su Rusi izgubili 25 od ukupno 150 aviona Su-34 i šest od ukupno 120 Su-35.

Ipak, ovakva stopa gubitaka od šest aviona u samo tri dana nije održiva, naravno pod uslovom da se takva situacija nastavi. Ruske vazdušne snage su od februara 2022. izgubile 95 aviona, što je četiri mesečno. U poslednjih sedam dana stopa gubitaka popela se na šokantnih 60 mesečno.

Za vazdušne snage koje imaju samo hiljadu brzih aviona, takvi mesečni gubici bili bi katastrofalni. Još bi gore bilo gubiti iskusne posade aviona tom brzinom, stoji u nedavnom izvešću londonskog instituta RUSI.

Ipak, procenjuje se da bi ovaj “masakr” suhoja trebalo da oslabi u narednim danima, budući da nestašica projektila stvara ogroman problem ukrajinskim snagama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Rusi spremni za kraj; Napašće najsilnije?

Rat u Ukrajini – 788. dan. Ukrajinska vojska je tokom prethodnog dana gađala ciljeve u ruskim oblastima Belgorod i Smolensk pri čemu su poginule dve osobe, povređeno je nekoliko ljudi i uništeno je skladište goriva.

21:47

21.4.2024.

1 h

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: