Velika Britanija napravila haos? Ispaljena raketa, oglasile se vlasti

Britanska raketa "Trajdent" pogrešno je ispaljena i srušila se u okean kod obale Floride tokom probnog lansiranja sa nuklearne podmornice.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.02.2024.

07:24

Velika Britanija napravila haos? Ispaljena raketa, oglasile se vlasti
Foto: Profimedia

Ministarstvo odbrane Velike Britanije u utorak je potvrdilo incident, koji se dogodio krajem januara, saopštivši da se dogodila greška u koju je bila uključena podmornica Vengard, ali kako tvrde, iz sigurnosnih razloga nije podeljeno više detalja.

Zvaničnici ministarstva ipak su naglasili da te rakete i dalje predstavljaju temelj odbrane Britanije i da su one i dalje "bezbedne i efikasne", prenose Skaj njuz.

Izvor te britanske TV mreže naglasio je da greška ima veze s tim što je u pitanju bilo probno lansiranje, a da bi ono bilo uspešno da je izvedeno s nuklearnom bojevom glavom.

Britanski "San" preneo je da se ministar odbrane Grent Šeps nalazio u Vengardu tokom lansiranja.

Ovo predstavlja drugo neuspešno lansiranje "Trajdenta" zaredom za britansku Kraljevsku mornaricu, nakon problema sa probnim ispaljivanjem 2016.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: