Traži se da 3. maj u Srbiji bude Dan sećanja na žrtve masovnih ubistava

Viktimološko društvo Srbije pokrenulo inicijativu da se 3. maj proglasi Danom sećanja na žrtve masovnih ubistava u "Ribnikaru" i selima Dubona i Malo Orašje.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2024.

12:22

Traži se da 3. maj u Srbiji bude Dan sećanja na žrtve masovnih ubistava
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

"Na ovaj način želimo da se svake godine setimo svih nastradalih u masovnim ubistvima i pošaljemo poruku javnosti i državi da ovako tragični događaji ne smeju da se ponove", navelo je to udruženje u saopštenju povodom Evropskog dana žrtava, koji se obeležava 22. februara.

Viktimološko društvo Srbije ocenilo je da sve žrtve i njihove potrebe moraju biti prepoznate, a njihova prava u potpunosti poštovana.

Udruženje je tim povodom pokrenulo peticiju na sajtu peticije.online i uputilo poziv svim građanima i građankama Srbije na empatiju i davanje doprinosa izgradnji kulture sećanja.

Da bi se odgovorilo na potrebe svih žrtava, pružila podrška, razvila kultura sećanja i sprečilo da se masovna stradanja ponove, ocenili su da je neophodno razvijanje strategije za dugoročnu podršku žrtvama koja bi uključivala izradu individualne procene potreba u pogledu psiho-socijalne, pravne, praktične, finansijske i druge podrške i kako bi se na proaktivan način ova podrška ponudila i pružala žrtvama.

Prema oceni tog udruženja, neophodno je i prepoznavanje direktnih i indirektnih žrtava masovnih ubistava kao žrtava kriminaliteta i priznavanje prava koja im prema Direktivi o uspostavljanju minimalnih standarda o pravima, podršci i zaštiti žrtava kriminaliteta 2012/29/EU i nacionalnom zakonodavstvu pripadaju.

Ocenjeno je i da je potrebno razvijanje metodologije za inkluzivan proces konsultacija za izgradnju memorijalnog centra i definisanje njegovih programskih aktivnosti kako bi se obezbedilo sećanje na ubijene, a naučene lekcije nakon masovnih ubistava "urezale u kolektivno pamćenje građana i građanki Srbije kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo".

Viktimološko društvo Srbije dodalo je i da je neophodno uspostavljanje sistema kriznog odgovora na masovno nasilje, koji će uključiti komponentu podrške žrtvama i koji će omogućiti bolju, bržu i adekvatniju reakciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: