Subota, 17.02.2024.

16:53

Stiže snažna oluja: U naredna 24 časa...

Severna i istočna Evropa ovog vikenda pod uticajem su ciklona, koji se premeštao iz Skandinavije preko Baltičkog mora dalje na istok.

Izvor: Telegraf

Stiže snažna oluja: U naredna 24 časa...
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Ovaj ciklon doneo je ovim predelima kišu, sneg i jake vetrove. Olujni udari vetra, uz obilnu kišu i sneg zabeleženi su na širem području Sankt Peterburga i Helsinkija, a oluja je bila najjačeg intenziteta na jugu Finske i na severozapadu Rusije.

U naredna 24 sata ciklon će jačati na severom Rusije i doneti 20 cm novog snega, uz olujne vetrove.

U sklopu ciklona premešta se i hladni front, koji sneg trenutno donosi zapadnim predelima Rusije i premešta se dalje na istok.

U toku večeri i noći ovaj hladni front preći će i preko Moskve i doneti obilni sneg, uz jake vetrove od 50 km/h. Očekuje se da padne desetak centimetara snega, uz vejavicu.

Zbog snežne oluje, širom evropskog dela Rusije ima velikih problema u saobraćaju, a očekuje se i veliki broj otkazanih letova sa većih aerodroma.

Trajaće do nedelje ujutro: Stiže i u Srbiju?

Snežna oluja na području Moskve potrajaće do nedelju ujutro.

Inače, napomenuti ciklon doneo je i otopljenje i potisnuo ledenu vazdušnu masu dalje na istok i severoistok, pri čemu su temperature oko 0°C, a otišle su čak i u blagi plus.

Ipak, početak sledeće sedmice doneće evropskom delu Rusije zahlađenje i prodor ledene vazdušne mase, uz pad temperature vazduha i ispod -10°C, pojašnjava Đorđe Đurić.

I dok se sever i istok Evrope nalaze na udaru prave zime, pravo prolećno vreme preovladava na našem području, uz temperature i do 18°C i uz sunčano vreme, a još toplije je prethodnih dana bilo na jugozapadu Evrope pa je tako na severu Španije bilo i do letnjih 27°C.

Ciklon koji se danas premešta preko severoistoka Evrope, u sklopu njega premešta se i hladni front.

On će svojim obodnim delom i kao oslabljen stići večeras i sutra i do Srbije, ali doneti tek blago zahlađenje i pojačan severozaapdni vetar, pri čemu ponegde može biti kiše. Ipak, ono pravo zimsko zahlađenhe sa snegom u nižim predelima na području Srbije ne očekuje se do kraja februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

1 d

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

23 h

Podeli: