Petak, 16.02.2024.

12:52

Ko je bio najglasniji kritičar Kremlja i najveći protivnik Vladimira Putina?

Aleksej Navaljni, zatvoreni lider ruske opozicije, umro je u zatvoru, saopštilo je danas Regionalno odeljenje kazneno-popravne službe.

Izvor: B92, Beta

Ko je bio najglasniji kritičar Kremlja i najveći protivnik Vladimira Putina?
Foto: Profimedia

Navaljni je rođen je 4. juna 1976. u vojnom gradu Butinu, u okrugu Odincovo, u Moskovskoj oblasti.

Navaljni je završio srednju školu Alabinsk u vojnom selu Kalinjinec, u blizini sela Taraskovo kraj Moskve.

Sa 22 godine diplomirao je na Pravnom fakultetu Ruskog univerziteta. Godinu dana nakon diplomiranja upisao se na Fakultet finansija pri Vladi Ruske Federacije, gde je studirao vrednosti i razmenu.

Godine 2010, na preporuku šahiste Garija Kasparova, završio je šestomesečni program kao stipendista na Univerzitetu Jejl u okviru programa Jejl vorld felous.

Započinje svoj politički angažman 2004. godine, kada je osnovao građanski pokret "Komitet za zaštitu Moskovljana", građanski pokret protiv korupcije i kršenja prava građana. Godinu dana nakon toga podržao je Omladinski pokret DA! i bio je koordinator projekta Policija sa ljudima.

Nakon toga je bio član dve partije – Partije Jablako i pokreta Narod.

Već tada Navaljni počinje da iskazuje ozbiljan otpor prema idejama vladajuće partije Vladimira Putina Jedinstvenom Rusijom. Naime, Navaljni je bio taj koji je popularizovao internet-mem "stranka lopova i varalica" upućen Putinovoj partiji. Ubrzo potom, advokat Šote Gorgadze je na svom blogu napisao da su neki uvređeni članovi stranke spremni da podnesu tužbu, a da je on spreman da im u tome pomogne.

Kao odgovor, Navaljni je 15. februara na svom blogu objavio anketu u kojoj je čitaocima postavio pitanje "Da li je Jedinstvena Rusija partija lopova i prevaranata?"

Na izborima za gradonačelnika Moskve održanim 2013. ostvario je rezultat od 27,24% glasova, izgubivši od Sergeja Sobjanina (Ujedinjena Rusija). Od novembra 2013. bio je na čelu Centralnog veća političke partije Rusija budućnosti.

U decembru 2016. objavio je nameru da učestvuje na predsedničkim izborima u Rusiji koji su održani u martu 2018. Prema novinama Vedomosti, on je zapravo bio jedini političar koji je vodio punopravnu predizbornu kampanju 2017, ali mu je 25. decembra 2017. CIK odbio registrfaciju zbog "nedovršenog sudskog postupka KirovLesa".

Romir je na jesen 2020. objavio istraživanja koja govore da se Aleksej Navaljni nalazi među top-pet javnih ličnosti kojima Rusi najviše veruju. Nominovan je za Nobelovu nagradu za mir 2020. i 2021. godine.

Međutim, najglasniji kritičar Kremlja je po dolasku na aerodrom Šeremetjevo u Moskvi, 17. januara 2021. godine, priveden.

Takođe, podsetimo, Navaljni je pre hapšenja boravio u Nemačkoj, gde je prebačen u avgustu, pošto mu je naglo pozlilo tokom leta avionom u Sibiru. Laboratorije u zapadnoj Evropi zaključile su da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz porodice novičoka.

Zatvoren od 2021.

Navaljni je u zatvoru od januara 2021. godine.

Prošlog avgusta je dobio još jednu kaznu od 19 godina zbog "ekstremizma" i to u jednom od najstrožih ustanova u ruskom zatvorskom sistemu.

Prebačen je krajem 2023. u udaljenu kaznenu koloniju u Polarnom krugu, koja je danas saopštila njegovu smrt.

Tokom saslušanja i u porukama koje su preneti preko njegovih advokata, nastavio je da osuđuje Vladimira Putina koga je opisao i kao "dedu koji se krije u bunkeru".

Tokom suđenja zbog "ekstremizma", početkom avgusta 2023. godine, Navaljni je napad Rusije na Ukrajinu ocenio kao "najgluplji i najbesmisleniji rat 21. veka".

U onlajn porukama, Navaljni je ironično govorio o maltretiranju kojem ga je podvrgla zatvorska uprava. Takođe pokušao da pokaže podršku svojim drugovima u nesreći, zatvorenim zbog represije režima, osuđujući "fašistički" ruski pravosudni sistem.

Iz inostranstva njegovi timovi objavljuju svoje istrage o bogaćenju ruske političke elite, delom od rata u Ukrajini.

I pored svega, Navaljni je uvek pokušavao da pokaže optimizam: "Znam da će tama nestati, da ćemo pobediti, da će Rusija postati mirna, svetla i srećna zemlja", napisao je u junu 2023.

Kruže priče da sam Putin odbija da izgovori njegovo ime.

Navaljni je uspeo da izgradi bazu među urbanom i povezanom ruskom omladinom, ali njegova popularnost na nacionalnom i među starijima je veoma ograničena.

Ali njegov slučaj je postao povod za sve protivnike, nevladine organizacije i zapadnjake kada je otrovan u avgustu 2020. u Sibiru, usred kampanje za regionalne izbore.

Na ivici smrti, prebačen je na lečenje u Nemačku, uz saglasnost Kremlja.

Izlečen i daleko od zastrašivanja, Aleksej Navaljni se spektakularno vratio na političku scenu u decembru 2020. uhvativši u zamku ruskog agenta koji je preko telefona priznao da je njegovo trovanje zaista delo tajnih službi.

U tom procesu, odbijajući i samu pomisao da ostane u egzilu, vratio se u Rusiju 17. januara 2021, siguran da će tamo biti uhapšen. Čim je stigao na aerodrom, pred svetskim kamerama, Navaljnom su stavljene lisice.

Dva dana kasnije je izveo još jedan napad na režim: u novoj video-istrazi Vladimir Putin je optužen da je izgradio luksuznu palatu na Crnom moru. Odjek je takav bio da je ruski predsednik morao lično da preuzme odgovornost za poricanje te informacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

1 d

Podeli: