Na današnji dan 9. decembar

Izvor: Beta

Petak, 08.12.2023.

23:00

Na današnji dan 9. decembar

1594 - Rodjen je kralj Švedske Gustav II Adolf, veliki vojskovodja, vojni i državni reformator. Uspešno je okončao ratove s Danskom, Poljskom i Rusijom i osigurao dominaciju Švedske na Baltiku. U Tridesetogodišnjem ratu (od 1630) naneo je niz poraza katoličkim snagama grofa Tilija . Poginuo je u novembru 1632. u bici kod Licena, u kojoj je njegova vojska potukla armiju nemačkog generala Valenštajna. Uoči njegove smrti Švedska je bila najjača sila u Evropi. Nasledila ga je kćerka Kristina.

1608 - Rodjen je Džon Milton koji se smatra najvećim engleskim pesnikom uz Šekspira. Pristalica Olivera Kromvela i gradjanske revolucije, postao je 1649. u Kromvelovoj vladi sekretar za latinski i počeo da piše političke, religiozne i filozofske pamflete. Svoja najbolja dela napisao je u vreme restauracije kada je bio slep, siromašan i razočaran u politiku i društvo ("Izgubljeni raj", "Ponovo zadobijeni raj", "Samson Borac").

1641 - Umro je flamanski slikar Anton van Dajk portretista, dvorski slikar engleskog kralja Čarlsa I od 1632.

1824 - U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu, presudnoj za sticanje nezavisnosti Perua.

1886 - Rodjen je Amerikanac Klarens Birdsej pronalazač dubokog zamrzavanja za održavanje namirnica. Pretpostavlja se da je za svoj pronalazak koristio iskustvo domorodaca sa Aljaske.

1905 - U Drezdenu je izvedena premijera opere jednočinke "Saloma" Ričarda Štrausa, po priči Oskara Vajlda. Publika se zgražača nad skarednošću predstave.

1905 - Francuska je donela dekret o razdvajanju države i crkve.

1910 - Umro je pisac Laza Kostić, koji je u poeziju uneo nove i smele oblike i obogatio srpski književni jezik novim izrazima. Bio je začetnik srpske avangardne lirike, a nekoliko njegovih pesama je medju najboljim iz perioda srpskog romantizma ("Santa Maria della Salute", drame "Maksim Crnojević", "Pera Segedinac").

1917 - Turske trupe su Britancima u Prvom svetskom ratu predale Jerusalim koji je pod turskom dominacijom bio od 1517.

1926 - Rodjen je Španac Luis Migel Lukas "Domingin" , jedan od najuspešnijih boraca s bikovima u 20. veku. Njegova veština inspirisala je američkog pisca Ernesta Hemingveja.

1941 - Kina je u Drugom svetskom ratu objavila rat Japanu, Nemačkoj i Italiji.

1961 - Afrička država Tanganjika, na čelu s premijerom Džulijusom Njerereom, stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta. Na isti dan 1962. Tanganjika je postala republika.

1985. - Bivši predsednik Argentine, general Horhe Videla i njegov sledbenik, član vojne hunte admiral Emilio Masera, osudjeni su na doživotni zatvor zbog učešća u "Prljavom ratu" protiv gradske gerile i političkih protivnika (1976-82) tokom kojeg je nestalo 9.000 ljudi.

1985 - Generalna skupština UN je jednoglasno prihvatila rezoluciju kojom se svi akti terorizma osudjuju kao kriminal.

1987 - Protestima na području Gaze počela je prva "Intifada" - pobuna Palestinaca protiv izraelske okupacije. Ustanak je potom zahvatio Zapadnu obalu i Jerusalem.

1990 - Leh Valensa, bivši lider sindikata "Solidarnost", pobedio je na predsedničkim izborima u Poljskoj.

1990 - Socijalistička partija Srbije (preimenovan Savez komunista Srbije), pobedila je na prvim višestranačkim izborima u Srbiji posle 45 godina vladavine Saveza komunista, a za predsednika Srbije je izabran njen lider Slobodan Milošević.

1992 - Poštujući sankcije UN protiv SR Jugoslavije, Svetska fudbalska federacija je zabranila jugoslovenskoj reprezentaciji da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u SAD 1994.

1994 - Partija "Šin fejn", političko krilo Irske republikanske armije, prvi put je posle više od 70 godina počela mirovne pregovore s britanskom vladom.

1995 - Vrhovni sud Poljske je potvrdio pobedu Aleksandra Kvašnjevskog na novembarskim predsedničkim izborima i odbacio žalbu pristalica njegovog poraženog rivala Leha Valense.

1996 - UN su odobrile primenu dugo odlaganog sporazuma s Irakom o prodaji ograničenih količina nafte za hranu, čime se Irak vratio na svetsko tržište nafte prvi put od invazije na Kuvajt 1990.

1999 - Srpske vlasti osudile su predsednicu Lige albanskih žena, pesnikinju Fljoru Brovinu, na 12 godina zatvora. Brovina je puštena na slobodu 2000. po odlasku Slobodana Miloševića s vlasti.

2000 - SR Jugoslavija i bivša jugoslovenska republika Slovenija uspostavile su diplomatske odnose.

2002 - Američka avionska kompanija "Junajted Erlajns" je podnela zahtev za bankrot, što je bio najveći slučaj bankrotstva u istoriji avioindustrije.

2002 - Indonežanska vlada i predstavnici oslobodilačkog pokreta Aceh potpisali su primirje posle 26 godina nemira u kojima u istoimenoj pokrajini poginulo 30.000 ljudi.

2005 - Umro je francuski slikar, pripadnik soc-realizma Boris Taslicki koji je, rizikujući smrt, crtao portrete na papirićima koje je krao kao zatvorenik u nacističkim koncentracionim logorima.

2010 - Umro je jedan od najistaknutijih italijanskih modnih kreatora, Fausto Sarli autor odeće zvezda italijanskog filma i televizije, a bio je čuven i po kolekciji venčanica.

2010 - Umro je džez saksofonista Džejms Mudi koji je snimio više od 50 solo-albuma i svirao s Dizijem Gilepsijem, Kvinsijem Džonsom i Lajonelom Hamptonom. Dobitnik je Gremi i brojnih drugih nagrada.

2013 - Osječki Županijski sud osudio je Vladimira Milankovića na osam godina zatvora, zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području Siska 1991. i 1992. Drugooptuženog Dragu Bošnjaka sud je oslobodio optužbe.

2015 - Više od 9.000 ljudi je poginulo od aprila 2014. u oružanom sukobu s proruskim separtistima na istoku Ukrajine, saopštile su Ujedinjene nacije.

2017 - Huan Karlos Mesa, jedan od najtraženijih trgovaca drogom za čije hapšenje su SAD ponudile nagradu od dva miliona dolara, uhapšen je u Kolumbiji.

2019 - Svetska antidoping agencija suspendovala je Rusiju na četiri godine sa svih velikih sportskih takmičenja zbog manipulisanja doping podacima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: