Važno je: Amerikanci nude 7 miliona dolara za informaciju o jednom Rusu

Američki Stejt department je ponudio nagradu u iznosu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do ruskog državljanina Artema Aleksandroviča Usa.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.12.2023.

17:34

Važno je: Amerikanci nude 7 miliona dolara za informaciju o jednom Rusu
EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Naime, njega traže zbog učešća u međunarodnom organizovanom kriminalu, čime su kršeni američki zakoni i sankcije.

Ova najava u okviru Programa nagrađivanja u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (TOCRP) usledila je nakon objave krivične optužnice sa 12 tačaka od 19. oktobra 2022, koju je federalna velika porota u Njujorku donela protiv Usa i šest drugih optuženih po istom predmetu, saopštio je Stejt department.

Navodi se da je Us optužen zbog zavere da se prevari odeljenje ili agencija Sjedinjenih Američkih Država, kao i zbog kršenja Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, bankarske prevare i pranja novca za šverc nafte.

Stejt department ističe da je Us navodno organizovao međunarodnu operaciju prevare, krijumčarenja i pranja novca, delimično preko nemačke privatne kompanije za trgovinu industrijskom opremom i robom koja se nalazi u Hamburgu.

Dodaje se da su, kao vlasnici, Us i još jedan saučesnik navodno učestvovali u raznim aktivnostima kršenja američkih krivičnih zakona, kao i američkih i drugih sankcija.

U to spada nezakonit izvoz miliona američkih dolara u vojnoj i osetljivoj robi dvostruke namene tehnologije od SAD do Rusije i korišćenje finansijskog sistema SAD za olakšavanje šverca miliona barela nafte iz Venecuele, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: