Lula da Silva stigao u Berlin

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva stigao je danas u Berlin na prve pregovore vlada dve zemlje posle osam godina.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 03.12.2023.

19:31

Lula da Silva stigao u Berlin
Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Lula se sastao s nemačkim kancelarom Olafom Šolcem, koji je bio prvi strani zvaničnik u poseti Brazilu nakon Luline inauguracije za predsednika, prenosi Rojters.

Nemačka smatra Brazil ključnim partnerom u nastojanjima da diverzifikuje trgovinu, u nastojanju da smanji oslanjanje na Kinu.

Obe zemlje se zalažu za brzi trgovinski sporazum između Evropske unije i Merkosura, južnoameričkog trgovinskog bloka, na čijem se čelu trenutno nalazi Brazil.

Ipak, nemački izvoz u Brazil porastao je za samo tri odsto u proteklih 10 godina, u poređenju sa 38 odsto izvoza SAD i 87 odsto povećanja kineskog izvoza, prema podacima Latinoameričkog komiteta za nemački biznis.

Takođe se očekuje da se Šolc i Lula osvrnu na razlike u stavu kada je u pitanju sukob Izraela i Hamasa, dodaje Rojters.

Lula je naveo da su akcije Izraela čin terorizma nad Palestincima budući da "žene i deca nisu u ratu".

Šolc je, s druge strane, ostao suzdržan kada su u pitanju kritike izraelskih vojnih operacija u Gazi, ističući da "Izrael ima pravo na samoodbranu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: