Sreda, 29.11.2023.

14:17

EU i Jordan: Rešenje o dve države je put ka miru na Bliskom istoku

EU i Jordan, koji predsedavaju Unijom za Mediteran, objavili su saopštenje o izraelsko-palestinskom ratu u kojem podržali ideju o dva države kao rešenje sukoba.

Izvor: index.hr

EU i Jordan: Rešenje o dve države je put ka miru na Bliskom istoku
EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

U zajedničkom saopštenju navode i da se "humanitarne pauze moraju produžiti dok se ne postigne trajni prekid vatre".

Unija za Mediteran, čije su članice 43 zemlje, održala je u ponedeljak u Barseloni godišnji forum ministara spoljnih poslova.

Izrael je odbio da učestvuje.

Organizacija zadužena za prekograničnu saradnju na Mediteranu usaglasila je tekst dva dana nakon sastanka, čija je jedina tema bio rat na njenoj istočnoj obali.

Predsedništvo Unije za Mediteran je "podržalo održavanje mirovne konferencije što je pre moguće", u skladu sa saopštenjima Evropskog saveta od 26. i 27. oktobra i Arapsko-islamskog samita održanog 11. novembra.

"Pravedan mir bi se postigao uvođenjem rešenja dve suverene i bezbedne države, Palestine i Izraela, koje bi živele jedna pored druge u miru i međusobnom priznanju na osnovu razgraničenja od 4. juna 1967. godine", navodi se u zajedničkom saopštenju EU i Jordan.

"Da bi se to postiglo, neophodno je hitno zaustaviti jednostrane mere koje potkopavaju rešenje o dve države, uključujući širenje izraelskih naselja na palestinskim teritorijama", navodi se u saopštenju.

Zajednička izjava kopredsedavajućih, međutim, nije zajednička deklaracija sa kojom se slažu sve 43 zemlje.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je posle sastanka da se "nijedna zemlja nije protivila rešenju o dve države”, ali je ubrzo postalo jasno da se nisu svi složili oko takvog bezuslovnog rešenja.

Neki, poput Italije, zahtevaju da Izrael prvo prizna Palestinu. Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da Italija neće "jednostrano" priznati nezavisnost Palestine bez prethodnog dogovora o tome sa Izraelom, objavio je katalonski list La Vanguardia.

"Mi smo prijatelji Izraela, tako da se Italija ne slaže sa jednostranim priznanjem Palestine, bez sporazuma sa Izraelom", izjavio je on.

"Ako Izrael ne prizna Palestinu, a Palestina ne priznaje Izrael, to je beskorisno", dodao je on. S druge strane, španski premijer Pedro Sančez rekao je prošle nedelje da se nada da će EU zajednički priznati Palestinu, a ako se to ne dogodi "Španija će sama doneti odluku".

Izrael, koji u Barselonu nije došao nezadovoljan Sančezovim izjavama, a nakon što je izraelsko-palestinski sukob postavljen kao jedina tema sastanka, nije najavio rešenje dve države.

Borelj je napomenuo da je međunarodna zajednica pre 30 godina na sastancima u Madridu i Oslu usaglasila takvo rešenje, ali da ono nije sprovedeno jer je odbila da prizna Palestinu, pa je sada "došao trenutak” da se primeni.

"Zašto u tome nismo uspeli? Zato što Izrael otvoreno kaže da ne veruje u rešenje dve države", rekao je jordanski ministar Ajman Safadi na konferenciji za novinare.

"Dve države znače kraj okupacije", dodao je kopredsedavajući Unije za Mediteran.

"Koja je alternativa?" Predstavnik EU, tražeći anonimnost, rekao je novinarima u Barseloni nezvanično da izraelski premijer Benjamin Netanjahu neće prihvatiti rešenje o dve države.

"Ali potreban nam je nacrt jer bi se vlada u Izraelu mogla promeniti, pa bi ga druga prihvatila", rekao je on.

Sporazumom iz Osla iz 1993. godine, u kojem su učestvovali Izraelci i Palestinci, usaglašeno je takvo rešenje.

"Mislim da se sve zemlje slažu oko rešenja dve države, jer šta je alternativa?", rekao je drugi zvaničnik u Barseloni, takođe pod uslovom da ostane anoniman.

"Svi čekaju trenutak kada će i Izrael popustiti i prihvatiti ga", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: