EU uvela izuzetke od sankcija u BiH; "Želimo da olakšamo isporuku pomoći"

Savet EU odlučio je da uvede humanitarne izuzetke od mera zamrzavanja imovine koje su uvedene fizičkim i pravnim licima u BiH i još devet zemalja.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 27.11.2023.

14:18

EU uvela izuzetke od sankcija u BiH;
EPA-EFE/Inaki Porto

Ova odluka se osim mera zamrzavanja imovine, tiče i sajber napada, saopšteno je u Briselu.

Kao rezultat ove odluke, ako je svrha isporuka humanitarne pomoći ili podrška drugim aktivnostima koje podržavaju osnovne ljudske potrebe ljudi u nevolji, određene kategorije humanitarnih aktera, uključujući i one navedene u rezoluciji 2664 (2022) Saveta bezbednosti UN, kao i organizacije i agencije sertifikovane kao humanitarni partneri EU ili njenih država članica i specijalizovane agencije država članica, mogu obavljati transakcije sa navedenim fizičkim i pravnim licima bez prethodnog odobrenja, navodi se u saopštenju.

Savet EU je odlučio da redovno preispituje humanitarne izuzetke u ovih 10 režima, kao i u nekim drugim režimima restriktivnih mera EU, kako bi ocenio njihovu adekvatnost i, ako je potrebno, prilagodio ih u budućnosti, što, kako se dodaje, pokazuje čvrstu odlučnost EU da izbegne neželjene negativne posledice sankcija.

Danas uvedeni humanitarni izuzeci odnose se na resktriktivne mere uvedene pojedincima i entitetima u Bosni i Hercegovini, Burundiju, Gvineji, Libanu, Mjanmaru, Nikaragvi, Tunisu, Venecueli, Zimbabveu i u vezi sa sajber napadima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Podeli: