Šalenberg: To što Srbi ne podržavaju EU...

Lideri EU ne bi trebalo da favorizuju Ukrajinu u odnosu na Zapadni Balkan kada budu odlučivali o pristupnim pregovorima, izjavio je Aleksander Šalenberg.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 23.11.2023.

12:19

Šalenberg: To što Srbi ne podržavaju EU...
EPA-EFE/SARAH YENESEL

U intervjuu za "Fajnenšel tajms", Šalenberg je, govoreći o zastoju pristupnih pregovora sa Srbijom, ocenio da se "ništa ne pomera za narod Srbije" i da se prvi put desilo da ankete pokazuju da u Srbiji većina stanovnika ne podržava EU, što bi Briselu trebalo da predstavlja "alarm".

"To bi trebalo da nam bude alarm. Gubimo ih", rekao je Šalenberg govoreći o rezultatima anketa u Srbiji.

Lideri EU odlučiće na samitu sredinom decembra da li će formalno odobriti početak pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom.

On je rekao da bi bila "geopolitička katastrofa" ako Evropska komisija posmatra Balkan kroz "lupu", a Kijev "kroz ružičaste naočare".

Lideri EU treba da tretiraju BiH ravnopravno sa Ukrajinom kada se radi o pregovorima o pristupanju bloku i ne treba da favorizuju Kijev u odnosu na Balkan kada budu odlučivali o otvaranju pristupnih pregovora, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije.

"Ne možete određenu grupu usmeriti u brzu traku, a ostale u sporu", rekao je Šalenberg. On je naglasio da je ključno da se i BiH i Ukrajina "usidre u orbitu EU", radi borbe protiv "ruskog uticaja".

Prema njegovim rečima, jednako je važno jačanje stabilnosti u istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

Na pitanje da li Austrija razmatra da stavi veto na pristupne pregovore sa Ukrajinom ukoliko i BiH ne dobije zeleno svetlo za razgovore, Šalenberg je napomenuo da diskusije "već idu u pravom smeru".

"Ali hajde da ne stvaramo problem u regionu koji čeka 20 godina i da im dajemo još jednu prepreku da je preskoče. Kao što je albanski premijer Edi Rama rekao, ako ga dobro citiram, da li je potrebno da započnemo rat na Balkanu da bismo dobili vašu pažnju?", rekao je Šalenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: