Ponedeljak, 20.11.2023.

09:54

Stoltenberg u BiH: Zabrinut sam

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je u poseti BiH izjavio je da je tema razgovora bila bezbednosna situacija u zemlji i regionu.

Izvor: Tanjug

Stoltenberg u BiH: Zabrinut sam
Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

On se danas sastao sa predsedavajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ) i ministrima.

"Zabrinuti smo zbog secesionističke podele i retorike, kao i spoljnog uticaja, posebno uticaja Rusije. To preti da potkopa stabilnost i da oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku”, kazao je Stoltenberg novinarima nakon sasranka sa Krišto.

On je kazao da saveznici snažno podržavaju suvernitet i teritorijalni integritet BiH.

“Nama je izuzetno važno i predani smo stabilnosti i sigurnosti u ovom regionu. NATO je predan godinama stabilnosti u vašoj državi. I stoga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku misiju Evropske unije Altea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspehu te misije i pozdravljamo jednoglasno usvajanje produžetka misije od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je prvi čovek NATO novinarima u Sarajevu.

NATO, kazao je, podržava reformska nastojanja BiH, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti.

On je pohvalio uspehe BiH postignute na evropskom putu zemlje.

“To će zapravo jačati vaše sposobnosti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe, sajber odbranu. NATO ostaje predan u pružanju podrške BiH na njenom evroatlantskom putu. Svaka zemlja treba da izabere svoje vlastite i sigurnosne aranžmane bez mešanja sa strane", rekao je Stoltenberg.

On je pohvalio uspehe BiH postignute na putu ka Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: