Ključno mesto: Vojska zauzela luku

Izraelske trupe su dodatno unapredile svoj cilj uništenja Hamasa u Gazi, preuzimajući kontrolu nad ključnom lukom dan nakon napada na glavnu bolnicu.

Izvor: klix.ba

Četvrtak, 16.11.2023.

18:05

Ključno mesto: Vojska zauzela luku
EPA-EFE/HAITHAM IMAD

Izraelska vojska saopštila je danas da su njene trupe preuzele "operativnu kontrolu" nad lukom u gradu Gaza na severu teritorije, pokazujući najmanje desetak tenkova i grupa vojnika nagomilanih na obali u blizini grada Gaze, prenosi RTL Todai, pozivajući se na AFP. .

Izrael je koncentrisao svoje teško bombardovanje i kopnenu ofanzivu na grad Gazu, najavljujući ove nedelje zaplenu zgrade parlamenta, vladinih kancelarija i sedišta policije Hamasa. Izrael je pristao na privremene lokalizovane pauze u borbama, ali je odbacio pozive na širi prekid vatre. Pošto Hamasovo ministarstvo zdravlja kaže da je broj poginulih u ofanzivi sada premašio 11.500, uključujući hiljade dece, pozivi na prekid vatre rastu. Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel, tokom posete Izraelu u četvrtak, pozvao je na hitno oslobađanje talaca, ali je takođe pozvao Izrael da se ne izjeda besom u borbi protiv Hamasa.

Premijer Benjamin Netanijahu pohvalio se u sredu da nema sigurnog mesta za Hamas i da nema mesta u Gazi do kojeg vojska ne može da stigne.

"Rekli su nam da nećemo stići do periferije grada Gaze i jesmo, rekli su nam da nećemo ući u Al Šifu i jesmo“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: