Ponedeljak, 13.11.2023.

12:02

Dodik: Biću prvi predsednik nezavisne Republike Srpske

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik najavio je da će biti prvi predsednik nezavisne Republike Srpske, a veruje da će se to dogoditi do kraja ove decenije.

Izvor: index.hr

Dodik: Biću prvi predsednik nezavisne Republike Srpske
FOTO TANJUG/ FOTO SRNA/ bg

Dodik je u intervjuu lokalnoj komercijalnoj televiziji nagovestio da ne planira da se povlači iz politike i da veruje da će njegova pozicija samo ojačati.

Odgovarajući na novinarsko pitanje gde sebe vidi 2030. godine, on je rekao da tada planira da bude prvi predsednik RS, koja će se otcepiti od Bosne i Hercegovine.

"Biću u prvom mandatu predsjednika nezavisne RS", rekao je Dodik, koji je pozvao birače u tom entitetu da se čvrsto drže njega i njegove politike.

Ova njegova najava je u suprotnosti sa nedavnom otvorenom podrškom uspostavljanju nove Velike Srbije, koja bi pored RS uključivala Kosovo i Crnu Goru, a ovaj koncept promene granica u regionu predstavljen je krajem oktobra.

Dodikove provokativne izjave postajale su sve učestalije kako se bliži 22. novembar, kada se mora pojaviti kao optuženi pred Sudom BiH. Tada će se suočiti s optužnicom koja ga tereti za nesprovođenje odluka visokog predstavnika za BiH, a u slučaju osude preti mu kazna od šest meseci do pet godina zatvora i automatska zabrana obavljanja funkcije predsednika RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: