Analena priznala: "Leopardi ne rade"

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok priznala je da je neko oružje koje su poslali Ukrajini zastarelo i "ne baš funkcionalno".

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2023.

14:14

Analena priznala:
EPA-EFE/FILIP SINGER

U intervijuu za CNN ona je rekla da je potreba da se obezbedi da nemačko oružje bude potpuno funkcionalno jedan od razloga zašto je Berlin do sada odbijao da Kijevu obezbedi rakete dugog dometa.

"Moramo da budemo jasni oko svakog detalja, kako to funkcioniše, ko zapravo može da upravlja njima (projektilima)", rekla je Analena Berbok za CNN. "Da, potrebno je neko vreme. Potpuno razumem da nema dovoljno vremena u Ukrajini, ali kada isporučimo rakete, moraju da funkcionišu."

Rakete taurus imaju veći domet od francuskog SCALP i britanskog oružja storm šedou, koje ukrajinska vojska koristi od maja. Nemačke krstareće rakete mogu da dosegnu do 500 kilometara, što znači da bi Ukrajina mogla da ih koristi za napad duboko na teritorije koje je okupirala Rusija, uključujući Krim.

Prema Berbokovoj, loše stanje nekog nemačkog naoružanja objašnjava se činjenicom da Evropa nije bila suočena "sa brutalnim ratom u poslednje vreme".

Nemački list Špigl je 19. septembra izvestio da je Ukrajina odbila da prihvati nedavnu seriju od 10 tenkova leopard 1A5 koje je poslala Nemačka, rekavši da su im potrebne popravke koje ukrajinska vojska ne može da izvrši.

Neki od prvih 10 leoparda koje je Nemačka obezbedila u julu takođe su navodno imali slične probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: