Četvrtak, 21.09.2023.

07:54

Američka vojska je u problemu, velikom; Ako dođe do rata...

Oficir američke vojske i stručnjak za nacionalnu bezbednost Kristofer But kaže da američka vojska ima problem, ako dođe do sukoba visokog intenziteta.

Izvor: RT.rs

Američka vojska je u problemu, velikom; Ako dođe do rata...
EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

U tekstu za "Nešenel interest", But naglašava da će sposobnost popravke opreme na terenu biti značajno pitanje za američke kopnene snage.

Kako prenosi Raša tudej Balkan, Amerikanci su majstori u popravkama i održavanju opreme posle evakuacije sa linije vatre. To je zato što se čitav sistem oslanja na vazdušnu nadmoć na bojnom polju i na radnike na ugovor koji rade popravke.

Bez kvalifikovanih majstora, marincima je praktično nemoguće da se vrate u borbu. Zbog toga je, piše But, pronalaženje jednostavnog oružja i opreme koji mogu lako da se poprave prioritet za marince u regionu istočne Azije.

U tekstu, But navodi primer Ukrajinaca koji na terenu šalju svoje mehaničare u prve linije i uspešno popravljaju NATO opremu uz pomoć delova koje su dobili od zapadnih saveznika ali i stare sovjetske opreme.

U tom kontekstu, primarni problem za američke snage je složenost vozila, sistema naoružanja i opreme, što često onemogućava popravke na terenu.

Iako 3D štampa i brza proizvodna tehnologija mogu da omoguće proizvodnju brojnih rezervnih delova, ne mogu da olakšaju popravke sofisticiranog oklopa niti da proizvedu čipove za komplikovanu elektroniku u uređajima kao što su radio, balistički računari, ili sistemi za navođenje.

Pored astronomskih cena mnogih američkih sistema, kompromis između cene ovih sistema i sistema koji ih mogu uništiti postaje neodrživ, navodi But i podseća na Ukrajinu gde su ruske snage uništile brojna "sofisticirana" oružja i opremu poklonjene Kijevu.

Američki protivnici neće dozvoliti da SAD izgrade gvozdenu planinu logistike, niti će biti lako evakuisati vozila ili isporučiti delove baš na vreme brodom ili avionom u jeku borbe, piše "Nešenel interest".

I Vazduhoplovstvo i Mornarica će voditi sopstvene egzistencijalne bitke protiv kineskih naprednih balističkih i hipersoničnih projektila, sajber-napada i protivsvemirskog oružja. Dizajniranje robusnog, pouzdanog i jednostavnog za popravku oružja može pomoći da vojska i marinci budu duže u borbi, smatra But.

Glavni problem su, ponavlja But, radnici na ugovor - kako u vojsci, tako i u civilnom životu. Dobar primer toga su avioni F-35 koji imaju najnaprednije sisteme ali koje mogu da poprave smo obučeni radnici (na ugovor). Tu su i američki farmeri koji nisu mogli da obrađuju zemlju kada su se njihovi haj-tek traktori pokvarili, a proizvođači nisu imali majstore obučene da ih poprave.

Uz to, američka oprema je velika i teška. "Lako" taktičko vozilo JTLV teško je 9.000 kilograma i previše je glomazno da se lako prebaci brodom ili avionom. Takođe, ima problema sa održavanjem. U izveštaju Pentagona iz 2019. navodi se da vojni mehaničari ova vozila mogu da poprave samo u saradnji sa majstorima koje obezbedi proizvođač. Situacija nije ništa bolja ni danas, žale se iz vojske.

U prvim mesecima pandemije, proizvodnja automobila u SAD opala je za 93 odsto. Problemi u isporuci poluprovodnika doveli su do toga da proizvodnja godinama kaska. U stvarnosti, američke automobilske kompanije su u početku smanjile svoje porudžbine, pod pretpostavkom da će potražnja pasti.

Međutim, u trenutku kada su pokušali da povećaju svoje porudžbine, druge industrije su ih već zamenile. Čak 90 odsto najsofisticiranijih čipova na svetu proizvodi jedna kompanija (TSMC) na Tajvanu, što čini TSMC kritičnom tačkom za moderne proizvode, uključujući najnaprednije američke sisteme oružja.

Američka vojska bi trebalo da se zaštiti od preteranog oslanjanja na opremu sa mikročipom kako ne bi bila talac onih koji kontrolišu Tajvan i TSMC. Ovo dodatno naglašava rizike da visokotehnološki sistemi oružja zahtevaju popravku visoke tehnologije u scenarijima sukoba visokog intenziteta, navodi But.

Kako je malo verovatno da će vojska ili marinci preći na manje sofisticirano oružje i opremu koja je prethodila revoluciji poluprovodnika, neophodno je razmotriti smanjenje sistemske složenosti, povećati robusnost i tako smanjiti potrebu za popravkama u minimalno podržanim logističkim okruženjima. U protivnom, zaključuje But u tekstu za "Nešenel interest", američka vojska će biti u problemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: