Utorak, 12.09.2023.

14:55

Poljske jedinice KFOR-a raspoređene na sever KiM VIDEO

Pripadnici poljskih jedinica Kfora stigli su u Zvečan, gde će umesto letonskog kontingenta obezbeđivati prostor oko zgrade opštine Zvečan.

Izvor: Kosovo online

Poljske jedinice KFOR-a raspoređene na sever KiM VIDEO
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Nakon incidenta koji se u Zvečanu dogodio 29. maja tokom protesta Srba zbog nametanja nelegitimno izabranih albanskih gradonačelnika i upada specijalaca Kosovske policije u opštinske zgrade na severu, Kfor je raspodelio svoje vojnike ispred objekta u ovom mestu, ali i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

U Zvečanu je tada ispred opštinske zgrade postavljena metalna žica i ograda oko objekta.

Pripadnici turske jedinice Kfora preuzeli su obezbeđivanje prostora oko zgrade opštine Zvečan 27. juna, a njih su 31. avgusta zamenili letonski vojnici. Tada je metalna ograda koja je postavljena ispred zgrade povučena 30 metara unazad. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nedavno je, posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Briselu, poručio da KBS ne može na sever bez dozvole Kfora i prvi put uputio zahtev da Kosovska policija koordinira sve svoje akcije na tom području Kosova sa ovom misijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: