Ponedeljak, 04.09.2023.

08:58

Lansirano iz Estonije, od kartona je i uništilo je Iljušine? Ko će prvi priznati?

Isplivavaju novi detalji napada na rusku vazdušnu bazu u Pskovu koja se nalazi blizu granice sa Estonijom.

Izvor: bulgarianmilitary/M.S.

Lansirano iz Estonije, od kartona je i uništilo je Iljušine? Ko će prvi priznati?
Foto: Profimedia

Naime, ukrajinske snage su potvrdile da su koristile dronove od "kartona" australijske proizvodnje u ovoj ofanzivi.

Međutim, kanal kroz koji su ovi dronovi transportovani do vazdušne baze, koja se nalazi na znatnoj udaljenosti od preko 800 kilometara od ukrajinske zemlje, izazvao je značajnu debatu.

Ukrajina je sada iznela tvrdnje da je napad pokrenut unutar granica Rusije.

Bez obzira na to, učešće ne manje od deset dronova u napadu sugeriše verodostojnu teoriju da je tačka lansiranja mogla biti Estonija.

Ruske vlasti, s druge strane, tek treba da javno obelodane svoje nalaze u vezi sa putanjom leta drona. Suprotno prvim izveštajima, ukrajinske vlasti tvrde da je bespilotna letelica upotrebljena u napadu na Pskov bila Sipak. Ova tvrdnja, međutim, postavlja intrigantna pitanja. Syraq, zvanično označen kao "Syraq Corvo Precision Paiload Sistem", koje popularno nazivaju i "origami smrti", ograničen je relativno skromnim operativnim radijusom od samo 120 kilometara.

Ova specifikacija implicira da bi, da je ovo zaista model drona korišćen u incidentu u Pskovu, mesto lansiranja nužno bilo u neverovatno bliskoj blizini mete.

Smeštena na samo 61,3 km od Pskova, granica Estonije leži unutar operativnog dometa kartonskog drona. Dron, kome se čini da nedostaje kamera, verovatno je vođen sofisticiranom GPS tehnologijom.

Intrigantno je da sam dron teži 2,4 kg kada je prazan, ali se može pohvaliti kapacitetom da podnese teret do 3 kg, što je više od njegove sopstvene težine. Ovaj izuzetan podvig je postignut zahvaljujući snazi koju dobijaju iz ugrađenih baterija.

Ukrajinci su izvestili da su identični dronovi korišćeni u napadu na aerodrom Kursk 27. avgusta, samo dva dana pre napada na Pskov. Od posebnog značaja je geografska blizina Kurska ukrajinskoj granici, detalj koji se svakako ne može prevideti u ovom kontekstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: