Četvrtak, 24.08.2023.

13:00

Otkriveno ko stoji iza smrti Jevgenija Prigožina – jedan čovek umešan u sve?

Prema britanskim odbrambenim izvorima, najverovatnije je da iza obaranja aviona Jevgenija Prigožina stoji ruska domaća obaveštajna i bezbednosna agencija FSB.

Izvor: B92

Otkriveno ko stoji iza smrti Jevgenija Prigožina – jedan čovek umešan u sve?
Foto: Profimedia

FSB je, kako piše BBC, potpuno lojalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i nadzire i ruske pogranične snage.

Smatra se da će smrt osnivača Vagnera ojačati poziciju ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova, koje Prigožin nije podnosio i javno ih je kritikovao.

Ovo je, pak, dobro za Ukrajinu, jer se obojica smatraju nesposobnima da obavljaju svoje poslove, navodi BBC.

Sa druge strane, ruski mediji sumnjaju da je u pad aviona, u kojem se nalazio Jevgenij Prigožin, upleten njegov lični pilot Artem Stepanov, bivši osnivač MNT Aero, kompanije koja je posedovala avion embraer legasi 600, koji se srušio.

Izvori tvrde da je Stepanov imao pristup avionu i da je pre eksplozije pobegao na poluostrvo Kamčatka na krajnjem istoku Rusije.

Ruske vlasti za sada ne mogu da ga lociraju, ali njegov brat tvrdi da je Artem na kampovanju i da njegov telefon nije dostupan.

  • Sve najnovije vesti o pogibiji čoveka koji je pokušao da izvede puč u Rusiji pratite na našem LIVE Blogu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: